OD SADA ĆETE ČISTITI SVOJ DOM SAMO PRIRODNIM SREDSTVIMA: Oprostite se od ŠTETNIH HEMIKALIJA i neka vaš dom ZABLISTA
Čišćenje, Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

sjajno

OD SADA ĆETE ČISTITI SVOJ DOM SAMO PRIRODNIM SREDSTVIMA: Oprostite se od ŠTETNIH HEMIKALIJA i neka vaš dom ZABLISTA

Čišćenje nikad neće biti lakše uz ove savete

Objavljeno:

Sa toplijim danima dolazi i sezona velikog čišćenja kuće – vreme je da se provetrite, raščistite i temeljnije očistite svoju „zimsku jazbinu“. Kako sintetičke hemikalije nisu dobre ni za vas ni za životnu sredinu, radije se obratite „zelenim“ pomoćnicima koji su podjednako efikasni.

Kuhinja i kupatilo

U veliku flašu sa raspršivačem stavite dva prsta belog alkoholnog sirćeta, oko 30 kapi eteričnih ulja za dezinfekciju (na primer, eukaliptusa, nane, lavande, limuna ili ruzmarina), nekoliko kapi ekološkog deterdženta za pranje sudova i vodu do vrha. Ovo je univerzalno sredstvo za čišćenje odlično za dezinfekciju kuhinjskih površina i kuhinjskog pribora, za pranje frižidera ili mikrotalasne pećnice, kao i za kupatilo.

Ribanje
foto: Shutterstock

Ostaci kamenca

Najlakši način da uklonite bele tragove kamenca u kupatilu ili kuhinji je blago zagrejano alkoholno sirće. Sipajte ga po površini i očistite kuhinjskim sunđerom ili žičanim sunđerom ako je kamenac tvrdoglav. Oslobodite se kamenca sa slavina tako što ćete ih obložiti vatom natopljenom belim alkoholnim sirćetom. Nakon sat vremena, kamenac će se lako ukloniti sunđerom.

Rerna

Zagorele, tvrdokorne naslage hrane najbolje je očistiti visokokvalitetnom žicom i toplom vodom sa malo ekološkog deterdženta. S druge strane, najbolje je rešetke potopiti u kadu sa toplom vodom i deterdžentom prirodne formule, a zatim ih nakon sat vremena izribati žicom.

Drveni nameštaj i kožne garniture

Maslinovo ulje ili ulje oraha odlično je za negu i čišćenje drvenog nameštaja i drvenih predmeta koji se svakodnevno koriste. Maslinovo ulje pomešajte sa limunovim sokom u razmeri 3:1, pa dobijenom mešavinom polirajte drveni nameštaj. Isti preparat možete koristiti za čišćenje kožnog nameštaja.

Zapušeni odvodi

Bilo u kuhinji ili kupatilu, začepljeni odvodi su izvor bakterija i neprijatnih mirisa. Oslobodite ih se u jednom potezu zahvaljujući sodi bikarboni. U kombinaciji sa vodom formira alkalni rastvor koji može da razgradi i odmasti masnoću i tvrdokornu prljavštinu, a u kombinaciji sa sirćetom, koristan je za odčepljivanje odvoda koji teško teku i otklanjanje mirisa ustajalog odvoda.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Krstarica/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.