KONZILIJUM DOKTORA OTKRIO KOJA HRANA UMANJUJE RIZIK OD RAKA: Ova stvar SMANJUJE šanse za čak 20 ODSTO
Doktor onkolog, Foto: Prinstcreen/Youtube/ IU Health

PAŽNJA

KONZILIJUM DOKTORA OTKRIO KOJA HRANA UMANJUJE RIZIK OD RAKA: Ova stvar SMANJUJE šanse za čak 20 ODSTO

Budimo iskreni, kada je rak u pitanju, ne postoji idealna dijeta za smanjenje rizika, ali to ne znači da ono što jedete nije vredno pažnje.

Objavljeno: 10:58h

Istraživanje objavljeno u časopisu Advances in Nutrition u januaru 2024. pokazalo je da konzumiranje hrane bogate karotenoidima smanjuje rizik od raka dojke.

Budimo iskreni, kada je rak u pitanju, ne postoji idealna dijeta za smanjenje rizika, ali to ne znači da ono što jedete nije vredno pažnje.

- Radi se o tome da postignete pravi balans u vašim grupama hrane - kaže dr Mudi.

- Želite da favorizujete voće i povrće bez skroba kao što su brokoli, celer, tikvice ili patlidžan, integralne žitarice, masnu ribu i ograničite zasićene masti, dodat šećer i so. Biranje puno šarenog voća i povrća prilikom kupovine. Istraživanje objavljeno u časopisu Advances in Nutrition u januaru 2024. pokazalo je da konzumiranje hrane bogate karotenoidima smanjuje rizik od raka dojke. Crvena paprika, lubenica i bundeva su posebno bogate karotenoidima, koji im daju boju - rekao je doktor, piše "Miror".

Pored toga, smanjite unos prerađenog mesa i jedite više orašastih plodova, pasulja, integralnih žitarica i žitarica inače.

Orasi
foto: Printscreen/Youtube/nadasimic

- One su bogate vlaknima, koja su, kada se jedu u velikim količinama, povezana sa smanjenim rizikom od raka dojke - kaže dr Mudi.

Pored zdrave ishrane, važno je biti i fizički aktivan

- Probajte da promenite svoju uobičajenu belu testeninu celog zrna ili dodajte kašičicu lanenog semena u zob preko noći. I uverite se da pijete puno tečnosti kako biste omogućili vlaknima da efikasno rade - nudi on.

Pored vaše dijete, količina fizičke aktivnosti koju radite takođe igra ulogu u kontroli težine, a aktivnosti pomažu da vaša težina bude pod kontrolom.

- Biti fizički aktivan može pomoći kod mnogih različitih stanja i može pomoći da se smanji rizik od raka dojke za oko 20 procenata - kaže doktor.

Trebalo bi da težite preporukama Svetske zdravstvene organizacije od 150 minuta umerenog vežbanja nedeljno.

03:39

KANCER SE NE RAZVIJA PREKO NOĆI Ginekolog apeluje na sve žene da rade OVE TESTOVE: U 70 % slučajeva PAPA TEST JE NORMALAN

(Espreso/republika/Miror/prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.