DOKTOR MOZLI OBJASNIO KAKO DA IZGUBITE KILOGRAME: Caka je samo u ispijanju ovde TOKOM JELA
Voda, Foto: Oleksii Akhrimenko / Panthermedia / Profimedia

sjajno

DOKTOR MOZLI OBJASNIO KAKO DA IZGUBITE KILOGRAME: Caka je samo u ispijanju ovde TOKOM JELA

Istu grešku svi pravimo

Objavljeno: 18:48h

Poznati doktor Majkl Mozli predlaže jedan jednostavan trik koji može da uspori tempo obroka, a time i smanji šanse za višak kilograma i razvoj dijabetesa tipa 2. Naime, on preporučuje da između zalogaja popijemo gutljaj vode, tvrdeći da način na koji jedemo može imati značajan uticaj na naše zdravlje. Brzo jedenje može dovesti do povećanja telesne težine jer utiče na oslobađanje hormona koji potiskuju glad, dok sporije jedenje daje telu više vremena da signalizira mozgu da je dovoljno hrane uneseno.

Proteinska pločica i osećaj gladi

Zašto se osećamo gladnijim nakon što pojedemo proteinsku pločicu? Prema objašnjenju doktora Mozlija, hrani je obično potrebno između 30 i 40 minuta da stigne iz stomaka do tankog creva, gde se nalaze receptori koji osećaju dolazak hrane. Ova činjenica može objasniti zašto se nakon konzumiranja proteinske pločice može javiti osećaj gladi, jer telo još nije imalo dovoljno vremena da registruje unos hrane.

Kisela voda, Voda
foto: Danila Shtantsov / Alamy / Alamy / Profimedia

Rezultati istraživanja o sporom jedenju

Dr Majkl Mozli citira nekoliko istraživanja koja podržavaju njegove preporuke. On navodi studiju iz 2018. godine koja je obuhvatila skoro 60.000 ispitanika, a koja je pokazala da je kod osoba koje sporije jedu zabeležena 42 odsto manja verovatnoća da će postati gojazne. Takođe, ističe i studiju profesora Tima Speckora i tima za ishranu Zoe, sprovedenu 2023. godine, koja je otkrila da ljudi koji brzo jedu često konzumiraju više hrane i imaju povišen nivo šećera u krvi.

Saveti za usporavanje obroka

Doktor Mozli savetuje da se obroci konzumiraju za stolom umesto stojeći, ispred televizora ili dok se hoda. Takođe, ističe da domaći obroci nisu samo bogatiji vlaknima u poređenju sa ultra-prerađenom hranom, već zahtevaju i više vremena za žvakanje i uživanje. Dodatno, preporučuje da popijemo gutljaj vode između zalogaja kako bismo dodatno usporili tempo obroka. Očigledno je da način na koji jedemo može imati značajan uticaj na naše zdravlje, te je promena navika u ishrani jednostavan, ali moćan korak ka očuvanju zdravlja

Bonus video:

03:14

DIJETA PO KRVNIM GRUPAMA JE NA SPISKU PET NAJGORIH NA SVETU?! Nutricionisti upozoravaju na njenu naučnu neutemeljenost

(Espreso/Srećna republika/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.