"MISLILA SAM DA JE JABUKA, ZAGRIZLA SAM JE, PA JE KRENUO HOROR": Žena doživela pravu NOĆNU MORU, jedva se IZVUKLA
Jabuka, Foto: Marc Bruxelle / Alamy / Alamy / Profimedia

PAŽNJA

"MISLILA SAM DA JE JABUKA, ZAGRIZLA SAM JE, PA JE KRENUO HOROR": Žena doživela pravu NOĆNU MORU, jedva se IZVUKLA

Opasno je približavati drvetu i dok pada kiša jer stajanje ispod njega može da izazove reakcije na otrov, a sok njegovog ploda izaziva opekotine gde god padne na kožu.

Objavljeno: 11:31h

Doktorka Nikola Strikland je svoj odmor na ostrvu Tobagu zamislila kao opuštajući odmor na rajskoj destinaciji poznatoj po belim peščanim plažama i egzotičnoj atmosferi. Ali, već prvog dana boravka odmor joj se pretvorio u pravu noćnu moru.

Želeći da istraži prirodu i pronađe školjke i korale na belom pesku, ova doktorka je naišla na plod koji je izgledao poput jabuke, a zapravo je pripadao stablu Hippomane mancinella, piše Jutarnji.hr.

S prijateljicom je odlučila da proba voće, ali nakon nekoliko zalogaja počela je da oseća jaku ljutinu u grlu. Simptomi su se brzo pogoršali, a doktorka uskoro više skoro nije mogla da guta.

Jabuka
foto: foto rina

Hippomane mancinella je drvo koje se nalazi na raznim lokacijama u Severnoj i Južnoj Americi, kao i na Karibima i poznato je kao jedno od najopasnijih stabala na svetu. Biljka je poznata po svojim izrazito otrovnim plodovima koji mogu da izazovu ozbiljne povrede pa čak i smrt.

Na području Južne Amerike drvo je zbog svoje otrovnosti poznato po nazivom “arbol de la muerte” odnosno “drvo smrti” i “arbol del diablo” ili vražje drvo. A drvo je toliko otrovno da je zapisano i u Ginisovoj knjizi rekorda, a na područjima gde dolaze turisti, označeno je crvenim znakom X kao upozorenje da se ne sme jesti njegov primamljiv plod oblika jabuke koji izaziva gušenje. Plod je zelene boje, i zelenkasto-žut kad je zreo.

Opasno je približavati drvetu i dok pada kiša jer stajanje ispod njega može da izazove reakcije na otrov, a sok njegovog ploda izaziva opekotine gde god padne na kožu. Ovo drvo naraste do 15 metara visine.

Srećom, dr Strikland i njena prijateljica preživele su zahvaljujući brzoj reakciji i činjenici da nisu pojele puno ploda, već samo komadić. Ova doktorka je svoje iskustvo podelila u britanskom medicinskom časopisu, ističući ozbiljnost opasnosti koju predstavlja ovo drvo. Institut za hranu i poljoprivredne nauke Floride upozorava da čak i svaki kontakt s delom ovog stabla može biti koban.

Međutim, postoji i druga strana ovog stabla – ono se koristi kao jedna od glavnih linija odbrane od erozije plaža u Srednjoj Americi, a karipski stolari otkrili su tajnu sigurnog uklanjanja otrova iz drva sušenjem na suncu. Ova priča jasno ukazuje na opasnosti koje mogu da vrebaju i na najlepšim destinacijama kao i na važnost opreza prilikom istraživanja divljine i konzumacije nepoznate hrane.

03:01

Još jedno tečno drvo na Starom gradu

(Espreso/citymagazin/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.