OVO JE NAJOPASNIJE DRVO NA SVETU: Bežite od njega ŠTO DALJE, posebno je KOBNO kad PADA KIŠA (VIDEO)
Ilustracija, Foto: RINA

paŽnja

OVO JE NAJOPASNIJE DRVO NA SVETU: Bežite od njega ŠTO DALJE, posebno je KOBNO kad PADA KIŠA (VIDEO)

Drvo smrti ili otrovna jabuka neki su od naziva drveta koje je u Ginisovoj knjizi rekorda zapisano kao najopasnije na svetu

Objavljeno:

Iako bi se lako moglo poseći, "drvo smrti" ima značajnu ulogu u lokalnim ekosistemima, pružajući zaštitu od vetra i erozije obale.

Drvo smrti ili otrovna jabuka neki su od naziva drveta koje je u Ginisovoj knjizi rekorda zapisano kao najopasnije na svetu.

Retka tropska voćka Hippomane mancinella može zavarati svojim slatkim plodovima širom Floride, Kariba, Centralne Amerike i severa Južne Amerike. Ali nisu samo plodovi toksični, svi delovi drveta smrti izuzetno su štetni.

Gusti mlečni sok koji izlazi iz kore, lišća i ploda u dodiru s kožom izaziva opekotine. Naučnici tvrde da i samo stajanje pod drvetom dok pada kiša može biti kobno. Zabeleženi su i slučajevi privremenog slepila koje je izazvao dim gorućeg drveta, koji je opasno i udisati.

Zbog zastrašujućih svojstava uobičajeno je videti oznake upozorenja pored drveća. Međutim, iako bi se lako moglo poseći, drvo smrti ima značajnu ulogu u lokalnim ekosistemima, pruža zaštitu od vetra i erozije obale.

Karipski stolari već vekovima koriste to drvo za proizvodnju nameštaja, nakon što ga pažljivo izrežu i osuše na suncu kako bi se neutralizovao otrovni sok.

„Prava pretnja smrću dolazi od malih okruglih plodova“, piše BBC, dodajući kako konzumacija voća donosi najveću opasnost.

Rodžer Hamer, botaničar, otkriva da su starosedeoci Kariba bili upoznati sa stablom i koristili su ga u mnoge svrhe – sok se posebno koristio za vrhove strela.

Najviše primeraka zloglasnog drveta raste u Nacionalnom paru Everglades (u dijelu Flamingo), kao i na nekim manjim floridskim ostrvima, pa ako se nađete u tom kutku planete zaobiđite opasno drvo u širokom luku.

01:10

DRVO STARO 150 GODINA NASTRADALO TOKOM OLUJE U NOVOM SADU Kurir istražuje na terenu: Doneta odluka, PODELIĆE SE 250 MILIONA!

(Espreso/Punkufer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.