SJAJNO
STARAMAJKE IZ BOSNE SU JAJUŠOM HRANILE NAJMILIJE ZA DORUČAK: Miris i ukus vraćaju u neka davna vremena (RECEPT)
Da li ste nekada probali jajušu?
Ako vam nedostaju mirisi i ukusi koji će vas vratiti i podsetiti na neke stare dane, na pravom ste mestu - pred vama je recept za nepravedno zaboravljeni specijalitet zvan jajuša.
Ukoliko je nekim slučajem vaša baka poreklom iz Bosne, onda sigurno znate o čemu pričamo, bile su neizostavne za doručak.
Samo povedite računa da ovo neverovatno jelo smažete u roku od dva dana, s obzirom na sastojke koji idu u njega. Ukoliko vam "pretekne", uvek možete da je zamrznete.
Sastojci:
500 grama kora
700 mililitara mleka
500 grama kravljeg sira
80 mililitara ulja
6 jaja
so
3 velike kašike pavlake
Priprema
Sve sastojke po redu, osim kora, umutiti žicom za mućenje jaja. So dodati po želji. Kad se smesa napravi, na svaki list kore staviti jednu i po kutlaču smese pa je kašikom rasporedite po čitavom listu, tj. da je bude na svakom delu.
Ako je tepsija uža ređati po pola lista. Ne bi trebalo da bude mesta na kori gde nema smese. Peći na 180 stepeni, negde oko jednoga časa. Kad bude gotova izvadite je, zatim malo poprskajte vodom i pokrijte čistom krpom. Na kraju isecite na kocke.
Posluživanje
Najbolje je da je pečete u što dubljoj tepsiji. Ne brinite ako u rerni puno naraste, to je normalno - izduvaće se kada je izvadite. Možete je zalediti isečenu, pa izvaditi po potrebi, samo je zagrejte u mikrotalasnoj.
Kako se pravi još jedna varijanta ovog specijaliteta možete pogledate na snimku ispod.
Bonus video:
(Espreso/Coolinarika/Preneo: V.Š)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!