EVO KAKO PSI REAGUJU KADA PREPOZANJU LOŠE LJUDE: Nećete verovati na koji način ih OTKRIJU, obratite pažnju
Pas, Foto: Printscreen/Youtube/ Edin Mameledzija

neverovatno

EVO KAKO PSI REAGUJU KADA PREPOZANJU LOŠE LJUDE: Nećete verovati na koji način ih OTKRIJU, obratite pažnju

Otkrijte neverovatne činjenice o psima

Objavljeno: 11:38h

Dokazano je da psi mogu pozitivno da utiču na svoje vlasnike, a jedno od opštih uverenja jeste ono da psi mogu da prepoznaju ljudske kvalitete i znaju kada ih neko laže.Tom temom bavilo se istraživanje koje je sproveo Akiko Takaoka, istraživač sa Katedre za psihologiju Univerziteta u Tokiju.

Tokom nekoliko godina istraživačkog rada koji se bavi kognitivnim razvojem životinja, na nekoliko različitih načina testirao je ideju da psi znaju kada ih neko prevari i da pamte ljude koji su to učinili. Ta se premisa pokazala tačnom – ne samo to, nego psi nakon što ih prevare gube poverenje u neku osobu.

Jedan od tih eksperimenata izgledao je ovako: nekoliko posuda s hranom, volonter, psi. Druga osoba je postavila te prazne posude, što oni nisu mogli videti sve dok im se nisu približili. Postupak je ponovljen nekoliko puta, a na kraju se ispostavilo da psi pamte ko ih je prevario. Kad je ta osoba ušla u prostoriju, većina je bila ravnodušna, a nekoliko pasa je bilo ljutito. Istovremeno, prema onima koji ih nisu prevarili pokazivali su privrženost, piše National Geographic.

Zlatni retriver, Pas
foto: Life with Malamutes/ Printscreen/ Youtube

Druga studija, koju su sproveli naučnici Katedre za psihologiju Univerziteta Kjoto pokazali su da je njima jasno ako se neko ponaša ružno prema ljudskim članovima njihove porodice i da će se ponašati u skladu s tim. Šta će učiniti, zavisi od karaktera psa, ali razumeju šta se događa.

U eksperimentu su učestvovali psi u pratnji svojih vlasnika i nekoliko volontera koje oni nisu poznavali. Oni su imali zadatak: deo njih se lepo ponašao prema vlasnicima, a drugi su vikali na njih i ponašali se agresivno.

Kada su potom volonteri psima ponudili hranu, otkrili su nešto veoma zanimljivo. Oni koji su se dobro ponašali prema njihovim vlasnicima nisu imali problema: psi su prihvatili njihove poslastice i maženje. Ali oni koji su bili bezobrazni izazvali su negativnu reakciju: neki psi nisu htjeli da prihvate keksić, neki da, ali čak i oni koji su ga uzeli nisu bili raspoloženi za dalje druženje nego su se samo pomerili.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Krstarica/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.