EVO KAKO HRANA KOJU JEDETE UTIČE NA LEPOTU BEBE: naučnici otkrili koje namirnice su KLJUČNE
Trudnica, Foto: Sam Edwards / Hoxton / Profimedia

pažnja

EVO KAKO HRANA KOJU JEDETE UTIČE NA LEPOTU BEBE: naučnici otkrili koje namirnice su KLJUČNE

Kako hrana koju jede trudnica utiče na bebine crte lica - evo koje namirnice su posebno važne!

Objavljeno:

Naučnici sa Univerziteta u Geteborgu (Švedska) otkrili su da povećan unos proteina kod ženki miševa tokom trudnoće dovodi do povećanja donje vilice i debljine hrskavice nazalne kapsule kod potomaka. Rezultati studije objavljeni su u časopisu Nature Communications (NatC).

Tokom studije, naučnici su izolovali DNK iz ćelija tkiva lica ljudskih embriona i pronašli područja koja stimulišu aktivnost gena (nazivaju se pojačivači). To su pojačivači koji su povezani sa mTORC1 signalnim putem, koji integriše i reguliše proteine uključene u proces rasta ćelija. Tokom ranih faza razvoja fetusa, pojačivači mogu uticati na formiranje kostiju i hrskavice.

Da bi tačno testirali kako proteini utiču na strukturu lica i lobanje, naučnici su sproveli eksperiment koristeći miševe. Nekim eksperimentalnim ženkama miševa je dato više proteina tokom trudnoće, dok su drugi dobijali manje.

Hrana, Namirnice
foto: Tatiana Bralnina / Alamy / Alamy / Profimedia

Pokazalo se da je nivo potrošnje ove dijetetske komponente u korelaciji sa aktivnošću mTORC1. Aktivacija ovog signalnog puta kod trudnih ženki miševa rezultirala je potomstvom sa uvećanim nosnim prolazima i generalno većim nosem i donju vilicu. Zbog smanjenog unosa proteina, naprotiv, miševi su rođeni sa izduženim glavama.

Prema istraživačima, ovo otkriće je važno za razumevanje odnosa između genetike, načina života i formiranja jedinstvenih crta lica kod ljudi. Takođe, rad naučnika može u budućnosti da doprinese razvoju novih metoda za prevenciju i lečenje različitih vrsta urođenih malformacija lica i proširenju znanja o tome šta treba uključiti u pravilnu ishranu tokom trudnoće.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/YuMama/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.