EVO KADA JE PRAVO VREME DA KRENETE U PORODILIŠTE: Ovo su PRVI SIMPTOMI koji se javljaju kada POROĐAJ KRENE
Trudnica, Foto: Sam Edwards / Hoxton / Profimedia

svaka žena mora da zna

EVO KADA JE PRAVO VREME DA KRENETE U PORODILIŠTE: Ovo su PRVI SIMPTOMI koji se javljaju kada POROĐAJ KRENE

Svaka faza porođaja ima svoje izazove, a iskustva su različita

Objavljeno: 15:23h

Scene u filmovima često prikazuju porođaj kao trenutak u kome ženi odjednom puca vodenjak, sa bebom koja kreće da izlazi napolje, pa se stiče utisak da se sve odvija veoma brzo – gotovo u par minuta. Ipak, ovakvi prikazi nisu baš istiniti. Iako je svako iskustvo jedinstveno, u stvarnosti proces porođaja počinje postepeno, a simptomi se razvijaju tokom vremena.

Kontrakcije obično počinju kao blage i nepravilne, a vremenom postaju redovnije i intenzivnije. Pucanje vodenjaka, odnosno ruptura amnionske kese, takođe može biti postepen proces, a ne nužno dramatičan trenutak poput onoga prikazanog u filmovima.

Koji simptomi ukazuju da se porođaj bliži?

Simptomi porođaja mogu varirati kod svake trudnice, ali neki od uobičajenih simptoma koji ukazuju na početak porođaja uključuju:

Porođaj
foto: Profimedia

Bolove u leđima i stomaku: Porođajni bolovi obično počinju kao bolovi u donjem delu leđa koji se postepeno šire prema stomaku. Ovi bolovi mogu biti nepravilni u početku, ali postaju redovni kako se porođaj razvija.

Kontrakcije: Povećana učestalost i intenzitet kontrakcija su jedan od najčešćih simptoma porođaja. Ove kontrakcije mogu biti bolne i prate ih osećaj pritiska.

Oticanje i osetljivost grudi: Grudi mogu početi da otiču i postaju bolne, u pripremi tela za dojenje.

Gubitak sluznog čepa: Sluzni čep, koji izgleda kao sluzavi ugrušak, zatvara grlić materice tokom trudnoće, ali kako se porođaj bliži, može ispasti iz vagine. To je obično praćeno tačkastim krvarenjem ili roze iscedkom.

Pucanje vodenjaka: Membrana koja okružuje bebu i plodovu vodu puca, oslobađajući tečnost. Tečnost može iscuriti odjednom, u velikoj količini, ali može curiti i po malo.

Osećaj pritiska u karlici: Ovaj osećaj se javlja kada beba počne da se spušta u porođajni kanal.

Važno je napomenuti da neki od ovih simptoma mogu ukazivati na početak porođaja, ali neki od njih takođe mogu biti prisutni u danima ili nedeljama pre nego što porođaj stvarno počne.

Dugo pre porođaja

U danima ali i nedeljama pred porođaj mogu se javiti sledeći simptomi:

Gubitak sluznog čepa

Blage kontrakcije

Neposredno pre porođaja

Porođaj, Rođenje deteta, Rađanje, Trudnica, Trudnoća, Beba
foto: Profimedia

Znaci da je porođaj počeo ili da nastupa vrlo brzo jesu:

Intenzivnije kontrakcije: Kontrakcije postaju redovnije, intenzivnije i bolnije kako se porođaj približava. Ako osećate redovne i bolne kontrakcije koje se javljaju u pravilnim vremenskim intervalima (na primer, svakih 5 minuta), to može ukazivati na početak porođaja.

Pojačan pritisak u karlici: Trudnica može osećati jači pritisak u donjem delu stomaka i karlice kako se beba spušta prema porođajnom kanalu.

Pucanje vodenjaka: Ako primetite isticanje tečnosti iz vagine, to je obično znak da je membrana koja okružuje bebu pukla, što znači da je porođaj počeo.

Ovi simptomi su ujedno znak da treba da krenete u porodilište.

Koliko traje porođaj?

Porođaj je kompleksan proces koji se sastoji od nekoliko faza, a trajanje može značajno varirati od žene do žene. Generalno, porođaj se često deli u tri glavne faze: otvaranje, istiskivanje bebe i izbacivanje posteljice. Evo pregleda svake faze:

Faza otvaranja (dilatacije)

Ova faza počinje kada žena počne osećati prve ritmične kontrakcije i traje dok se grlić materice potpuno ne otvori. Grlić materice se otvara postepeno, meri se u centimetrima, a potpuna dilatacija obično iznosi 10 centimetara.

Prva faza može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana, a vreme zavisi od mnogih faktora, uključujući prethodna iskustva sa porođajem, zdravstveno stanje trudnice, i druge. Prosečno, dilatacija od 1 do 4 centimetra može trajati nekoliko sati, dok dilatacija od 4 do 10 centimetara može potrajati nekoliko sati do nekoliko desetina sati.

Faza istiskivanja (izgurivanja)

Ova faza počinje kada je grlić materice potpuno otvoren. Tokom ove faze, trudnica oseća potrebu da gura, a intenzitet kontrakcija se može povećati. To traje obično od nekoliko minuta do nekoliko sati, ali opet, sve zavisi od individualnih okolnosti. Prvi porođaj obično traje duže u ovoj fazi u poređenju s kasnijim porođajima.

Faza izbacivanja posteljice

Nakon što se beba rodi, sledi faza izbacivanja posteljice. U ovoj fazi, materica se dalje kontrahuje kako bi izbacila posteljicu iz tela žene. Posteljica se obično izbaci iz tela tokom prvih 5-30 minuta nakon rođenja bebe.

Koja je najteža i najintenzivnija faza porođaja?

Svaka faza porođaja ima svoje izazove, a iskustva su različita. Ono što jedna osoba doživljava kao najteže, druga može smatrati manje izazovnim. Međutim, mnoge žene smatraju da je faza istiskivanja (faza izgurivanja) često najintenzivniji i najteži deo porođaja.

Naime, ova faza obično zahteva intenzivan rad mišića, jer žena aktivno učestvuje u guranju kako bi pomogla izbacivanju bebe iz tela. Kontrakcije su obično jače i duže u ovoj fazi, praćene osećajem velikog pritiska u karlici i donjem delu stomaka. Fizički napor tokom guranja može biti iscrpljujući.

Faza otvaranja (dilatacije) takođe može biti izazovna, jer trudnica proživljava kontrakcije koje otvaraju grlić materice. Ipak, mnoge žene smatraju da je faza istiskivanja ipak fizički najzahtevnija.

Da li kontrakcije bole?

Da, kontrakcije tokom porođaja obično jesu bolne. U pitanju su ritmički grčevi mišića materice koji pomažu otvaranju grlića materice i guraju bebu kroz porođajni kanal. Intenzitet bola tokom kontrakcija može varirati od blagog do vrlo jakog, a osećaj bola može se opisati kao pritisak, stezanje ili grčenje.

Tokom faze otvaranja (dilatacije), kontrakcije postepeno postaju češće, duže i jače. Fazu istiskivanja (izgurivanja) karakterišu intenzivnije kontrakcije dok trudnica aktivno učestvuje u guranju bebe.

Važno je naglasiti da svaka žena doživljava bol na svoj način, a osećaj bola može zavisiti od različitih faktora, uključujući individualni prag bola, podršku koju pruža zdravstveni tim i okolnosti porođaja. Tokom porođaja, pružanje podrške, tehnike disanja i druge metode olakšavanja bola mogu pomoći trudnici da se nosi s bolom i lakše prođe kroz ceo proces.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Dnevno/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.