NAPRAVITE UKUSNU MARKIZA TORTU KOJA SE NE PEČE: Za sirup koji će pojačati ukus morate koristiti OVAJ SASTOJAK
Markiza, Foto: Printscreen/YT/Cooking Fantasies

recept

NAPRAVITE UKUSNU MARKIZA TORTU KOJA SE NE PEČE: Za sirup koji će pojačati ukus morate koristiti OVAJ SASTOJAK

Čokoladna markiza se baš lako pravi, svi je vole i ukus je fantastičan.

Objavljeno:

Markiza torta je nekada ukrašavala svaku slavljeničku trpezu, a njena priprema je bila najjednostanija moguća. Piškote i čokoladni fil koji se ne kuva, pa je bez greške makriza uspevala svakoj domaćici. Osim lake pripreme, deca su je obožavala jer se sastoji od njihovih omiljenih sastojaka. I danas vam donosimo sjajan recept za čokoladnu marizu koju možete da napravite na malo drugačiji način. Obavezno piškote umočite u čokoladu, a za sirup se koristi kuvani kakao koji samo pojačava ukus torte.

Sastojci:

40 piškota

60 g čokolade

Za sirup:

240 ml vode

70 g šećera

15 g kakaoa

Za čokoladni mus:

300 g čokolade

4 žumanceta

125 g putera

80 g šećera

30 ml mleka

1 kašičica ekstrakta vanile

250 ml slatke pavlake

1 kašika šećera u prahu

Za ganaš:

150 ml slatke pavlake

1,5 kašika šećera u prahu

1,5 kašika kakaoa

Recept za čokoladnu markizu:

Pripremite piškote

Piškote umočite u istopljenu čokoladu, pa poređajte na pleh, tako da čokolade bude gore. Ostavite u frižideru da se stegne.

Napravite mus

Ostatak istopljene čokolade dodajte u šerpu, pa dodajte čokoladu i puter. Kuvajte dok se sastojci lepo ne sjedine, uz neprestano mešanje. U drugoj posudi umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, pa sipajte mleko. Kuvajte na pari dok ne posvetle, uz neprestano mešanje. Pomešajte sa čokoladom i ostavite da se ohladi. Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu, pa dodajte čokoladu, i sve dobro sjedinite mikserom.

Napravite sirup

U šerpi pomešajte vodu, kakao i šećer, pa kuvajte dok se sastojci lepo ne sjedine.

Napravite tortu

Umočite piškote (čistom stranom) u sirup, pa poređajte u kalup, po dnu i ivici. Čokoladni deo neka bude naslonjen na ivicu. Sipajte veći deo čokoladnog musa, pa seckane piškote umočene u sirup. Promešajte, pa sipajte preostali mus i stavite u frižider na 2 sata.

Napravite ganaš

Umustite slatku pavlaku sa šećerom u prahu i kakaom, pa ukrasite tortu. Ako želite ukrasite i rendanom čokoladom.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.