OVAJ RAK POGAĐA MLAĐE MUŠKARCE STAROSTI OD 15 DO 49 GODINA: Doktor otkrio nekoliko SIMPTOMA koji LEDE KRV u žilama
Neophodan je samopregled svakog meseca, Foto: Profimedia

strašno

OVAJ RAK POGAĐA MLAĐE MUŠKARCE STAROSTI OD 15 DO 49 GODINA: Doktor otkrio nekoliko SIMPTOMA koji LEDE KRV u žilama

Samopregled jednom mesečno je preporučljiv posebno ako je bolovao neko od članova porodice.

Objavljeno:

Rak testisa je jedan od najređih karcinoma, najčešće je bezbolan zbog čega je teško da se dijagnostikuje. Pogađa mlađe muškarce starosti od 15 do 49 godina. Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr. Milan Jovanović Batut", u Srbiji u proseku oboli oko 256 muškaraca od ove opake bolesti, a premine oko 34 pacijenta.

Lekari preporučuju samopregled jednom mesečno kako bi se na vreme uočile promene na testisima

Metastaze

Testisi su dva muška polna organa ovalnog oblika koji se nalaze unutar skrotuma sa obe strane penisa. Važan su deo muškog reproduktivnog sistema jer proizvode spermu i hormon testosteron koji igra glavnu ulogu u muškom seksualnom razvoju.

Lekari savetuju da muškarci barem jednom mesečno urade samopregled testisa
Lekari savetuju da muškarci barem jednom mesečno urade samopregled testisafoto: Profimedia

Najčešći tip raka testisa je karcinom zametnih ćelija koji čini oko 95% svih slučajeva. Polne ćelije su vrsta ćelije koju telo koristi za stvaranje sperme. Uzrok pojave karcinoma testisa je nepoznat. Lekari su primetili da postoji određena genetska predispozicija, pa je faktor rizika i porodična anamneza, odnosno pojava karcinoma kod bliskih srodnika.

Kao i kod drugih tumora rano otkrivanje i postavljanje dijagnoze je ključno za upešno lečenje. Lekari savetuju da muškarci barem jednom mesečno urade samopregled testisa i ukoliko osete bilo kakve promene kao što su izrasline, otok ili uvećanje jednog ili oba testisa da se odmah jave na pregled kod urologa kako bi se utvrdilo o kakvoj promeni se radi.

Izrasline na testisu mogu biti posledica i drugih, benignih oboljenja koja su daleko češća, ali se svaka izraslina na testisu mora temeljno ispitati kako bi se isključilo maligno oboljenje.

Simptomi:

  • pojava izraslina i kvržica
  • povećanje čvrstoće testisa
  • razlika u izgledu između jednog i drugog testisa u veličini i obliku
  • tup ili oštar bol u testisima ili skrotumu koji može da se pojavi i nestane
  • osećaj težine u skrotumu

Problem kod raka testisa je što se može proširiti i na druge delove tela pre nego što primetite neki od simptoma. Najčešće mesto za širenje raka su limfni čvorovi u stomaku, ređe se širi na jetru, mozak ili kosti. U tom slučaju se javljaju i drugi netipični znakovi bolesti. Simptomi metastaziranog karcinoma testisa mogu uključivati sledeće:

Uporan kašalj je jedan od simptoma
Uporan kašalj je jedan od simptomafoto: Profimedia
  • uporan kašalj
  • kašljanje ili pljuvanje krvi
  • kratak dah
  • oticanje i povećanje muških grudi
  • kvržica ili otok na vratu
  • bol u krstima

Rak testisa najčešće pogađa muškarce starosti od 15 do 49 godina

Lečenje

Nakon utvrđivanja dijagnoze najčešći način lečenja je hiruško otklanjanje obolelog testisa kako bi se sprečilo da rak metastazira na druge organe. U zavisnosti od procene onkologa pacijent može dodatno da dobije i ciklus hemoterapije i radioterapije kako bi se sprečio povratak bolesti.

Uklanjanjem testisa se ne ugrožava seksualni život i sposobnost muškarca da budete otac. Međutim, i nakon izlečenja neophodno je praćenje stanja i narednim minimum pet godina jer jednom oboleli muškarac ima 50 odsto šanse da mu se rak pojavi i na drugom testisu.

BONUS VIDEO:

05:41

KAD SAM POSTAO DOKTOR, TO JE BILA KNJIŠKA BOLEST Urolog Milošević: Ako se ne leči na vreme, dolazi se do FATALNOG STADIJUMA

(Espreso/ Srećna republika/ Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.