BAKA VUKA OTKRILA ZBOG ČEGA JOJ LUK RAĐA KAO LUD: Kad god ga SADI uradi istu stvar, to ga hrani kao ništa
Ilustracija, Foto: Printscreen Instargam/minoomakesstuff

savet

BAKA VUKA OTKRILA ZBOG ČEGA JOJ LUK RAĐA KAO LUD: Kad god ga SADI uradi istu stvar, to ga hrani kao ništa

Često se sadi u zajednički usev sa šargarepom, koja svojim mirisom odbija lukovu muvu

Objavljeno:

Mart je idealan mesec za sađenje luka, jednog od omiljenih povrća koje svaka bašta treba da ima.

Sadnja luka u martu ima brojne prednosti koje će vam pomoći da ostvarite zdrave i obilne prinose. Evo nekoliko razloga zašto je ovo idealno vreme za sađenje luka:

Pravo vreme za razvoj korena: Luk je biljka koja zahteva hladnije vreme za razvoj korena, a sadnja u martu omogućava mu da se ukoreni pre toplijih meseci.

Rano sađenje, rani prinos: Sadnja luka u martu omogućava vam da imate ranu berbu, jer luk ima dovoljno vremena da se razvije pre letnjih meseci. Manje problema sa štetočinama: Sađenje luka u martu može smanjiti šanse za napade štetočina, jer su uslovi manje pogodni za njihov razvoj. Zemlja je dobro navlažena: Nakon zimskih padavina, zemlja je obično dobro navlažena, što olakšava sađenje i početni razvoj biljaka.

Luk
foto: Printscreen/TikTok/drerika_hendo

Kako saditi luk?

Često se sadi u zajednički usev sa šargarepom, koja svojim mirisom odbija lukovu muvu. Sorte mogu imati različit period vegetacije od 90 do 180 dana. Minimalna temperatura za klijanje i nicanje je 3ºC, dok se optimalna kreće od 12 do 25ºC. Površina treba da bude osunčana, a tlo drenirano. Razmak između redova je od 15 do 25 cm, dok je u redu oko 8 cm. Obratite pažnju na sadni materijal Izaberite odgovarajuće sorte koje želite da uzgajate. Rana kupovina će vam dati veći izbor, a često se dešava da u ponudi nema lukovica za krajnje datume sadnje. Kada kupujete, pažljivo ih pregledajte. Ne smeju biti mokre ili da primetite promene boje izazvane vlagom. Mekani, vlažni, truli komadi u pakovanju znak su da ga ne treba kupovati. Ne smeju se mešati ni sa zelenim listovima.

Ovo je siguran znak da su hranljive materije usmerene na razvoj listova, koren je slab. Kada ih upotrebimo za setvu, glavice će ostati male. Kada nemaju listove omotača, odnosno kada su goli, podložni su brzom sušenju, truljenju i napadima štetočina.

Koren treba sačuvati, a dno luka ceo. Idealni uslovi skladištenja su temperatura od 10 do 15°C i vlažnost od 70 do 75 procenata. Male lukovice prečnika manje od 1,5 cm se ne preporučuju. Imaju manji potencijal, sadrže manje hranljivih materija. Odlikuje ih sporiji rast, a daju manje glavice.

Idealna veličina je 2 cm u prečniku. Najmanje je da idu u seme, što nije slučaj sa velikim komadima od oko 2,5 cm i većim. Najveći će proizvesti više listova.

Zalivanje i negovanje: Redovno zalivajte luk tokom sušnih perioda i održavajte baštu bez korova. Berba: Luk će biti spreman za berbu kada lišće počne da vene i suši se. Obično je to oko jula ili avgusta, zavisno od sorte.

Sad kada znate sve o sadnji luka u martu, vreme je da započnete pripreme za novu baštensku sezonu. Pratite ove savete i uživajte u zdravom i ukusnom luku koji ćete ubrati iz sopstvene bašte.

Bonus video:

01:42

DOKTORKA JE ZNALA DA IMA LEUKEMIJU, ALI NAM NIJE REKLA Inicijativa za Gavrila: Ako se bolest ne vrati kroz 5 godina biće izlečen

(Espreso/NajŽena/Slobodanka Ćorić/Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.