POSADITE OVU BILJKU UZ LUK I IMAĆETE ROD GODINE: Zanemećete kad vidite KOLIKI PLOD MOŽE BITI, skoro pa nerealno
Luk, Foto: Zorana Jevtić

pažnja

POSADITE OVU BILJKU UZ LUK I IMAĆETE ROD GODINE: Zanemećete kad vidite KOLIKI PLOD MOŽE BITI, skoro pa nerealno

Važno je kombinovati biljke koje ne crpe iste materije iz zemlje i nisu podložne istim bolestima.

Objavljeno:

Bilje svojim mirisom odbija štetočine, pa ih je dobro posaditi uz ivicu gredice, a prostor možete bolje iskoristiti tako što ćete jedno do drugog saditi različite vrste povrća. U povrtnjaku je važno da se smenjuju biljke koje imaju različite zahteve.

Tradicionalno, ovo se rešavalo plodoredom, ali danas mešovite kulture postaju sve popularnije. Sadnja više različitih biljaka na istoj gredici bolje iskorištava prostor, tako da su mešani usevi posebno pogodni za manje bašte.

Dok se na poljima biljke sade u ravnim redovima sa dosta razmaka između njih kako bi se olakšao pristup teškoj mehanizaciji, u bašti nam neće smetati nešto gušće zasađene biljke. Naprotiv.

U mešovitoj kulturi, kao i u prirodi, biljne zajednice rastu neposredno jedna pored druge tokom vegetacije. Tako njihovo lišće zasjenjuje tlo i štiti njegovu vlagu od isparavanja. Smišljena mešana kultura na jednoj gredi mora da se dopuni, kako nadzemno tako i podzemno.Biljke moraju biti odabrane tako da ne ugrožavaju jedna drugu svojim listovima i plodovima i uvek mora biti dovoljno prostora za svetlost i vazduh.

Harmonična suplementacija je posebno važna u predelu korena. Korenasto povrće tako savršeno dopunjuje lisnato povrće, dok bi za podzemni prostor moglo da se takmiči sa biljkama iz iste porodice.Važno je kombinovati biljke koje ne crpe iste materije iz zemlje i nisu podložne istim bolestima.

Beli luk, Devojka, Luk
foto: Profimedia

cvekla Cvekla bolje uspeva ako se sadi pored luka, mladog luka, bosiljka, pasulja, zelene salate, kupusa ili paradajza. Ako se sadi pored luka, odbija neke insekte i korov.

Plavi patlidžan Možete pokušati da zaštitite patlidžan od napada štetočina tako što ćete pored njega posejati amarant ili pasulj.

Luk Luk se najčešće sadi pored šargarepe jer odbija šargarepinu muvu, a šargarepa crnu muvu. Ako kamilicu posadite pored luka, poboljšaćete njen miris.

Paradajz Bosiljak odbija belu mušicu (Trialeurodus vaporarium). Dobro ide uz paradajz. Na kraju svake stabljike paradajza posadite tri sadnice bosiljka. Dobri susedi paradajzu su i zelena salata, cikorija, beli luk, korabica, šargarepa, kukuruz, grašak, rotkvice, suncokret, crni luk, beli luk, cvekla, celer i kim. Ne slaže se sa komoračem i graškom, a poželjno je saditi što dalje od krompira.

Mangel Nije preterano zahtevna, pa će mu dobre komšije biti šargarepa, pasulj, radič, rotkvica i kupus.

Beli luk Zasađeno u blizini ruža odbija vaške. Ako se sadi oko voćaka, efikasan je protiv voćnog moljaca. Štiti od uvijanja listova breskve i krastavosti jabuke. Paradajz odbija grinje u blizini. Međutim, pasulj, grašak i kupus ne tolerišu njegovu blizinu.

Brokoli Bolje raste kada se sadi pored kopra ili nane. Odlično se slaže i sa jagodama.

Pasulj Niski pasulj je dobro saditi pored suncokreta ili cikorije jer voli polusenku. Sve vrste pasulja dobro je saditi pored kukuruza, krompira i celera, jer ove biljke zahtevaju dosta hranljivih materija, a pasulj fiksira azot. Manja je verovatnoća da će ga napasti štetočine ako se pored njega posade petunije. Jače raste pored grla, piše Dom i dizajn.

03:15

TRAVAR OTRKIO NAJEFIKASNIJE NAČINE AKO ZADOBIJEMO OPEKOTINE OD SUNCA! Ovo su biljke koje brzo mogu da vam olakšaju muke na moru

(Espreso/Novi.ba/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.