OVE NAMIRNICE SU OKIDAČI PROLEĆNIH ALERGIJA: Mogu dovesti do teške UPALE SINUSA, oči ne prestaju sa SUZE
Ilustracija, Foto: Tamara Trajković, Zorana Jevtić

morate znati

OVE NAMIRNICE SU OKIDAČI PROLEĆNIH ALERGIJA: Mogu dovesti do teške UPALE SINUSA, oči ne prestaju sa SUZE

Postoje i tri namirnice koje će vam pomoći da ublažite simptome.

Objavljeno:

Iako je danas prvi dan proleća, alergije su uveliko u jeku. Raspostranjenost polena glavni su uzroci, a oni koji nikada nisu imali problem sa alergijom se možda sada prvi put sočavaju sa njom.

Iako mislimo da hrana nema uticaja na alergiju, itekako može da pogorša stanje i potencijalno dovede do infekcije sinusa, kažu stručnjaci.

- Kada se sluz uhvati u nosu, postaje gušća i lepljivija koja je raj za bakterije -, rekao je za HuffPost dr Sem Hah, docent na odeljenju za otorinolaringologiju na Maunt Sinaiju (Njujork).

Osobe koje se suočavaju sa alergijama se u ovom periodu pošteno namuče kako bi umirili simptome

Sinusi nisu uvek izazvani nadražujućim faktorima iz okoline, vrlo često je uzrok ono što jedemo.

alergija, Polen
foto: Tamara Trajković

Okidači mogu biti:

  • Pržena hrana,
  • šećer,
  • mlečni proizvodi,
  • rafinisani šećeri.

Neka istraživanja su utvrdila da rafinisani šećeri, u sokovima, bombonima, sokovima, žitaricama mogu da povećaju upalu zbog oslobađanja citokina ili inflamatornih molekula i, prema tome, dovesti do upale sinusa.

Uglavnom je sve individualno, kod nekih ljudi, alergiju mogu da izazovu salicilati, hemikalije koje proizvode biljke poput mahunarki, žitarica, povrća, voća i određenih začina. Hrana koja sadrži histamine - hemikaliju koju proizvodi imuni sistem kada joj preti alergen.

- Kada se histamin nakupi i nemate dovoljno enzima... koji ga razgrađuje, imaćete netoleranciju na histamin -, rekao je dr Anderson-Haines sa "Academy of Nutrition and Dietetics".

Ali, kako određena hrana izaziva upalu, druga jela mogu da umire određene simptome. Ljute papričice imaju sastojak u sebi, kapsaicin. Ovaj sastojak utiče tako što telo odgovara na toplotu, te telo pokušava da tečnostima izbaci sam začin, što širi krvne sudove i povećava telesnu temeraturu, navodi Time.

Đumbir i beli luk takođe imaju antiinflamatorna svojstva zbog određenih jedinjenja koja sadrže.

Bonus video:

05:29

BRZE VESTI 20.03.2024

(Espreso/Republika/M.O./Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.