OVO KUVANO JELO POMAŽE DA LAKŠE IZBACITE KAMEN IZ BUBREGA: Olakšaće vam posao, a NAJJEFTINIJE je na pijaci
Ilustracija, Foto: Printscreen/Tviter/@MostafaVai

morate znati!

OVO KUVANO JELO POMAŽE DA LAKŠE IZBACITE KAMEN IZ BUBREGA: Olakšaće vam posao, a NAJJEFTINIJE je na pijaci

Stručnjaci preporučuju izmene u jelovniku da biste preventivno delovali na razvoj kamena u bubregu i kako biste brže izbacili iz organizma već formirani

Objavljeno:

Kamen u bubregu predstavlja čvrstu kalcijumsku strukturu koja liči na kamenčić i formira se u bubrezima ili mokraćnim putevima.

Stanje poznato i kao nefrolitijaza veoma je bolno i može da ometa normalan protok urina, što dalje može za posledicu da ima nastanak urinarne infekcije.

Među najčešćim uzrocima kamena u bubregu je povišen nivo oksalata u organizmu, iako se u telu u kom ima previše oksalata ne razvija nužno uvek kamen u bubregu.

Američka Nacionalna fondacija za bubrege (NKF) izdvojila je sledeće savete kao ključne za prevenciju nefrolitijaze i lakše izbacivanje postojećeg kamena u bubregu.

Bubreg
foto: Printscreen

Uz povećan unos vode, supstance u urinu koje dovode do formiranja kamenja lakše će se razgraditi, a trebalo bi da popijete dovoljno vode da se izbaci oko dva litra urina, što znači da je najbolje da pijete najmanje 2,5 litra dnevno. NKF preporučuje unos od dva do tri litra tečnosti u toku dana.

Smanjite unos namirnica s visokim udelom oksalata

U okviru zdrave, raznovrsne i uravnotežene ishrane veoma je važno unositi namirnice poput spanaća, cvekle i badema, ali imajte u vidu i to da ova hrana povećava nivo oksalata u telu. Ako imate izraženu sklonost ka formiranju kamena u bubregu ili vam je on sada dijagnostikovan, neophodno je da ih izbegavate ili makar ograničite.

Hrana koja ima manje količine oksalata kao što je bobičasto voće, s druge strane, ne bi trebalo da vam šteti.

Jedite dovoljno kalcijuma

Kako navodi NKF, tri porcije mlečnih proizvoda dnevno će pomoći da se snizi rizik od stvaranja kalcijumovih kamenova u bubrezima, a treba ih jesti uz obroke. Takođe, izbegavajte dodatne suplemente kalcijuma i ne koristite ih bez konsultacije s lekarom.

Ukoliko kroz hranu konzumirate više kalcijuma, on će se vezati za oksalat u crevima, pa će se tako manje oksalata apsorbovati u krvotok i izlučiti putem bubrega. Samim tim, u bubregu će biti manje oksalata, pa je manje šanse da će se on vezati za kalcijum u bubregu, odnosno da će nastati kamen. Hrana koja je bogata kalcijumom su bademi, smokve, pasulj, sardine, losos...

Bubreg, Bubrezi
foto: Profimedia

Jedite umerenu količinu proteina

Visok unos proteina će dovesti do toga da bubrezi izlučuju više kalcijuma, što može dovesti do povećanog formiranja kamenova.

Proteini životinjskog porekla kao što su morski plodovi, crveno meso, jaja, živina i sl. mogu da povećaju nivo mokraćne kiseline, koja može dovesti do nastanka kamena u bubregu. Uz to, ovakva ishrana snižava koncentraciju urinarnog citrata, koji deluje preventivno na pojavu kamenja.

Izbegavajte previše soli

Povišen unos natrijuma povećava kalcijum u urinu, što dalje povećava verovatnoću za razvoj kamena, a manje soli je dobro i za krvni pritisak.

Ishrana koja je bogata natrijumom može da pokrene kamenje u bubrezima jer on povećava količinu kalcijuma u urinu, a preporučuje se da se dnevni unos ograniči na 2.300 mg. Ukoliko ste ranije imali kamen upravo zbog načina ishrane koji obiluje natrijumom, onda ga ograničite na 1.500 mg dnevno, čime ćete učiniti uslugu i svom srcu i krvnom pritisku.

Bonus video:

01:27

DEČAK RADIO NA IMANJU KAKO BI MU PORODICA TAMO ŽIVELA? Advokat za Kurir otkrio: Ima materijala za krivično delo protiv stanodavca!

(Espreso/Glossy/TAMARA SORAK RANKOVIĆ/ Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.