predivni si
3 PROVERENA KOLAČA ZA USKRŠNJI POST - NAJBOLJI RECEPTI: Svaki zalogaj je dodir savršenstva, spremni dok trepnete
Pred vama su tri fenomenalna recepta za dezerte za Uskršnji post
Po prodavnicama se može kupiti sve i svašta, ali ništa nije ni približno ukusno domaćim stvarima. S obzirom da Uskršnji post samo što nije počeo, tu smo da damo neke ideje koji će vašu trpezu upotpuniti.
Što se tiče dezerta, odabrali smo tri recepta koji će sigurno očarati vaše najmilije.
Radi se o tri vrste posnih kolača koji se spremaju za manje od pola sata, idealne za period koji je pred nama.
Možete da izaberete jedan, ali mi bi vam preporučili i sva tri.
1. Figaro oblande
Sastojci:
100 g suvih šljiva
100 g smokvi
100 g urmi
100 g suvog grožđa
100 g oraha
100 g pečenog lešnika
1 kašika šećera u prahu
2 kašike meda
sok 1 limun
2 male oblande
100 g posne čokolade
30 g mlevenih pečenih lešnika za posipanje
Priprema:
Urme, smokve i suve šljive iseći na tanke rezance, pomešati sa krupnije sečenim orasima i istucanim pečenim lešnikom, suvim grožđem i limunovim sokom. Dodajte šećer u prahu i med, pa dobro izmešajte. Stavite masu između oblandi i pritisnite težim predmetom. Sutradan prelijte čokoladom i pospite mlevenim pečenim lešnikom, pa kad se stegne, secite na štangle.
2. Posni čupavci
Sastojci:
1 l ovsenog mleka (može i od kokosa)
40 g margarina
120 g šećera
2 pune kašike kakaoa
160 g griza
1 kesica vanilin šećer
100 g posne čokolade
kokos
Priprema:
U mleko dodajte šećer, kakao, griz i vanilin šećer. Dobro sjedinite, pa kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta i dodajte margarin, kao i čokoladu, pa mešajte dok se smesa za posne čupavce ne sjedini. U posudu u koju ćete sipati smesu za čupavce sipajte vodu, pa je promuljajte kako bi obložila celu posudu. Prospite i sipajte smesu za čupavce. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se stegne u frižideru ili zamrzivaču. Zatim isecite kocke i uvaljajte u kokos.
3. Posne čokoladne orah štanglice
Sastojci:
1 šolja urmi
1 kašika meda
1/2 šolje oraha
1/2 šolje kokosovog brašna
100g tamne čokolade
1 kašika kokosovog ulja
Priprema:
Urme neka odstoje desetak minuta u vreloj vodi. Oljuštite im kožicu, očistite od koštica i sa ostalim sastojcima stavite u multipraktik (secko ili blender), pa miksajte. Dodajte prvo jednu kašiku, pa ako se u toku blendanja ne povežu sastojci, postepeno dodajte vodu kako masa ne bi postala previše meka.
Na pek-papiru od smese oblikujte pravogugaonik i stavite u friz da se malo stegne. Otopite čokoladu sa kokosovim uljem i malo meda, ili vode, pa prelijte kolač i vratite u frižider da se stegne. Isecite na štanglice.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/Preneo: V.Š)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!