pogledajte
USKRŠNJI POST SE BLIŽI, A MNOGI SE PITAJU - Da li je ALVA posna?
Imamo odgovor na pitanje da li je alva posna
Tahini alva ili ćeten alva ili prosto alva je među omiljenim desertima na ovim prostorima. Ovaj delikates poreklom sa Orijenta pronašao je svoje mesto i na našim trpezama.
U bliskoj prošlosti, popularna je bila tahan alva sa mrvicama u njoj, a danas već takva alva ne može da se pronađe nigde.
Mnogo obožavalaca alve postavlja sebi jedno pitanje u danima pred Uskršnji post - da li je ona posna?
Dobra vest za ljubitelje alve je da je ona obično posna i da se slobodno može konzumirati i u vreme posta. Zbog čega u stvari kažemo, obično je posna.
Alva ima mnogo vrsta i varijacija, koje se mogu podeliti u dve velike grupe. Jedna je grupa gde spada alva napravljena od različitih količina šećera, brašna, jaja i glukoze.
U tu grupu spadaju bela alva, nuga alva i kod poznata griz alva. I očigledno je, ove alve nisu posne, zbog sadržaja jaja u njima.
Sa druge strane, imamo veliku grupu alvi koje se u osnovi izrađuju od semenki. Ova grupa, za razliku od prve, je dosta zdravija. Upravo u tu grupu spada i tahini alva, koja se pravi od mlevenog tahinija.
Tahan, ne samo da je posan, već ima i niz sastojaka koji povoljno utiču na naše zdravlje i to ga čini obaveznim delom menija vegana i vegetarijanaca.
Pored tradicionalne tahini alve mogu se pronaći i alva od susama, kao i suncokretova tahini alva. Obe vrste spadaju u posne alve i slobodno se mogu konzumirati u vreme posta.
I da biste bili potpuno sigurni u to šta jedete, najbolje je da oprobate naš recept za pripremanje tahini alve.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti/Preneo V.Š)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!