NAJSOČNIJI TURSKI KOLAČ BEZ BRAŠNA I JAJA ''ŠABALI'': Poslastica po receptu starih domaćica koji morate zapisati
Kolač šambali, Foto: Printscreen/youtube/Cooking is fun

lagana priprema, a ukus nikad bolji

NAJSOČNIJI TURSKI KOLAČ BEZ BRAŠNA I JAJA ''ŠABALI'': Poslastica po receptu starih domaćica koji morate zapisati

Redak recept za tursku poslasticu koja se tradicionalno pripema decenijama

Objavljeno: 22:36h

Savršena poslastica koja dolazi iz Turske već decenijama se širi po balkanskim trpezama. Recept za turski Šambali kolač bi trebalo da uvrstite u svoju svesku i iznenadite ukućane ovim ukusnim dezertom!

Potrebno vam je za testo: 2 čaše gustog kiselog mleka 1,5 čaša šećera 1,5 kesica praška za pecivo (15gr.) 1,5 kesica vanile (15gr.) 500 g griza Rendana kora limuna, pomorandže ili ekstrat vanile, ruma... (po vašem izboru) Preliv: 2 čaše vode 3,5 čaše sitnog šećera (700 grama) Kašičica limunovog soka Potrebni su i bademi, odnosno polovine ljuštenih badema ali ukoliko ih ne volite, ne morate ih ni stavljati. Kolač je odličan i bez njih. Priprema: Preliv- U šerpu sipati vodu i šećer pa kuvati 10-15 minuta od trenutka kad provri. Potom dodati limunov sok i kuvati još pet minuta, pa skloniti sa strane da se ohladi, ali da ostane mlako.

Kolač šambali
foto: Printscreen/Youtube/Cooking is fun

Testo- U dubokoj činiji umutiti kiselo mleko i šećer, dodati griz, prašak za pecivo i po želji strugane korice od limuna, pomorandže ili vanile, ruma... Testo sipati u dobro podmazan pleh i po njemu u pravilnom nizu poređati polovine oljuštenih badema. Peći oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Probajte i turski kolač sa kakaom koji osvaja.

Testo izvaditi iz rerne kada je pečeno i kratko ohladiti, a potom ga preliti mlakim prelivom. Kolač ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi pa ga premestite u frižider da odstoji bar tri sata, a najbolji je kada odstoji preko noći u frižideru. Nikako nemojte pokušavati da kolač sečete i vadite iz pleha ranije jer rizikujete da se svako parče raspadne na sitne delove.

Bonus video:

03:31

OVO JE RECEPT ZA PRAVE SREMAČKE SALČIĆE! Posebnu slast im daje NEOBIČAN SASTOJAK po kome su ovi kolačići dobili ime

(Espreso/alo/S.Ć./prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.