nećete više kupovati običan hleb
DOMAĆICA PODELILA NAJBOLJI RECEPT ZA BESKVASNI BANANA HLEB: Savršeno ide uz sva slana jela, a gotov za 30 minuta
Banana bread iliti banana hleb postao je toliko popularan u Srbiji da počinje da deluje kao da smo ga izmislili mi, a ne Amerikanci
Ovaj recept, međutim, izmislila sam lično ja i u našoj kući se jede umesto proje i običnog hleba.
Ključni sastojak banana hleba su, naravno, banane, a važno je da budu prezrele, što zbog slatkastog ukusa, što zbog teksture koja u kombinaciji sa mrvljivim zdravim brašnima menja jaja. Bilo da koristite integralna brašna od žitarica ili pak brašna od leblebija ili badema, ovaj hleb je beskvasni, a za nadolaženje testa koriste se kisela voda i prašak za pecivo.
U našoj kući najviše volimo da ga jedemo za doručak uz humus od graška i rena, a ta kombinacija slanog, slatkog, kiselog i pikantnog je možda i nešto najbolje od novih ukusa što sam probala poslednjih godina. A najbolja strana ovog recepta je što se pravi za pet minuta i peče za 20, tako da bukvalno za pola sata imate savršeno hranljiv vruć hleb na stolu.
Sastojci za banana hleb
- 1 veća prezrela banana ili 2 male
- 200g brašna od leblebija
- 2 kašike tahinija
- 2 kašike maslinovog ulja
- prašak za pecivo
- pola kašičice soli
Priprema banana hleba
Prvo dobro izgnječite bananu tako da dobijete glatku kremastu smesu. Pravilo kod spremanja beskvasnih hlebova je da se odvojeno mešaju vlažni i suvi sastojci, tako da u bananu dodajete tahini, ulje i kiselu vodu, a u odvojenoj posudi izmešate brašno od leblebije, prašak za pecivo i so.
Na kraju blagim mešanjem sjedinite sastojke i sipate smesu u manji pleh preko pek papira. Banana hleb se peče u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, oko 20 minuta.
Sačekajte da se malo ohladi pre nego što ga isečete jer će parčići u tom slučaju biti kompaktniji i manje će se mrviti.
BONUS VIDEO
(Espreso/zadovoljna.nova/Dragana Pandurević Jovović/prenela T.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!