DOMAĆICA PODELILA NAJBOLJI RECEPT ZA BESKVASNI BANANA HLEB: Savršeno ide uz sva slana jela, a gotov za 30 minuta
Banana hleb, Foto: Printscreen YouTube/Kuvajmo lako

nećete više kupovati običan hleb

DOMAĆICA PODELILA NAJBOLJI RECEPT ZA BESKVASNI BANANA HLEB: Savršeno ide uz sva slana jela, a gotov za 30 minuta

Banana bread iliti banana hleb postao je toliko popularan u Srbiji da počinje da deluje kao da smo ga izmislili mi, a ne Amerikanci

Objavljeno:

Ovaj recept, međutim, izmislila sam lično ja i u našoj kući se jede umesto proje i običnog hleba.

Ključni sastojak banana hleba su, naravno, banane, a važno je da budu prezrele, što zbog slatkastog ukusa, što zbog teksture koja u kombinaciji sa mrvljivim zdravim brašnima menja jaja. Bilo da koristite integralna brašna od žitarica ili pak brašna od leblebija ili badema, ovaj hleb je beskvasni, a za nadolaženje testa koriste se kisela voda i prašak za pecivo.

U našoj kući najviše volimo da ga jedemo za doručak uz humus od graška i rena, a ta kombinacija slanog, slatkog, kiselog i pikantnog je možda i nešto najbolje od novih ukusa što sam probala poslednjih godina. A najbolja strana ovog recepta je što se pravi za pet minuta i peče za 20, tako da bukvalno za pola sata imate savršeno hranljiv vruć hleb na stolu.

Sastojci za banana hleb

  • 1 veća prezrela banana ili 2 male
  • 200g brašna od leblebija
  • 2 kašike tahinija
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • prašak za pecivo
  • pola kašičice soli

Priprema banana hleba

Prvo dobro izgnječite bananu tako da dobijete glatku kremastu smesu. Pravilo kod spremanja beskvasnih hlebova je da se odvojeno mešaju vlažni i suvi sastojci, tako da u bananu dodajete tahini, ulje i kiselu vodu, a u odvojenoj posudi izmešate brašno od leblebije, prašak za pecivo i so.

Na kraju blagim mešanjem sjedinite sastojke i sipate smesu u manji pleh preko pek papira. Banana hleb se peče u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, oko 20 minuta.

Sačekajte da se malo ohladi pre nego što ga isečete jer će parčići u tom slučaju biti kompaktniji i manje će se mrviti.

BONUS VIDEO

03:31

OVO JE RECEPT ZA PRAVE SREMAČKE SALČIĆE! Posebnu slast im daje NEOBIČAN SASTOJAK po kome su ovi kolačići dobili ime

(Espreso/zadovoljna.nova/Dragana Pandurević Jovović/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.