
niko neće moći da odbije
NAJLEPŠA POSLASTICA SA 2 ČOKOLADE: Turski kolač "lambada" - sočan, osvežavajući i lagan, recept sa starog papira
Turski kolač "lambada" je najlepša poslastica sa dve čokolade, a pravi se po receptu a starog papira
Vikend je pred nama, a deca nestrpljivo čekaju da im spremite nešto slatko od čega će se istopiti.
Bez obzira što ručak uvek bude bogat, svi se najviše obraduju poslasticama.
Žene su navikle da subotom i nedeljom dosta vremena provode u kuhinji, a još veći užitak im je kada prave nešto što će sve oduševiti i u čemu će svi uživati.
Ako se pripremate za post koji uskoro počinje tu je za vas jedna čorba od krompira i šargarepe monaha sa Hilandara.
Ukusno jelo koje krepi dušu i telo.
Ipak, da se vratimo na kolače i torte, za vas je sada tu jedan turski kolač "lambada" koji njihove domaćice redovno prave jer je jedan od najlepših, sočan, a i osvežava.

Sastojci i recept:
Za koru:
prašak za pecivo - 1 kesica
jaja - 4 komada
brašno - 100 g
voda - 4 kašike vrele

skrob - 100 g
šećer - 130 g
Za prvi fil:
ušećerena kora od citrusnog voća - 100 grama
sok od pomorandže - 1 l
želatin - ½ pakovanja
puding - 2 kesice od vanile

maslac - 30 g
šećer - 4 kašike
Za drugi fil:
keks - 1 pakovanje Petit Beurre sa maslacem
sveže mleko - 1 l
bela čokolada - 100 g
puding - 2 kesice od vanile
pavlaka - 150 ml, tečne
šećer - 3 kašike

maslac - 30 g
Za glazuru treba:
maslac - 1 kašičica
crna čokolada - 150 g
pavlaka - 200 ml, tečne

Način pripreme:
Dobro umutiti jaja.
Dodati vrelu vodu i uz neprestano mešanje postepeno dodati šećer.
Na kraju dodati prosejano brašno, skrob i prašak za pecivo.

Dobro promešati i sipati smesu u tavu, prekrivenu papirom za pečenje. Biskvit peći na 180°C oko 35 minuta.
U šerpicu sipati 800 ml. soka i šećer i staviti na ringlu.
Rastvoriti puding i ostatak soka i dodati u uzavreli sok.

Mešati dok se ne postane gusto.
Skloniti sa vatre, dodati maslac i želatin.
Dobro promešati i ostaviti da se potpuno ohladi.
Pokriti folijom da se ne bi napravila korica.

Na isti način praviti i mlečni krem, s tim što se u njega dodaje i čokolada. Ohladiti i dodati umućenu pavlaku. Dobro promešati.
Staviti biskvit u posudu, u kojoj je pečen. Natopiti ga sokom od pomorandže ili šećernim sirupom.
Na biskvit najpre sipati krem od pomorandže, posuti preko njega ušećerene citrusove kore, a zatim poređati keks, prethodno natopljen u sok od pomorandže ili šećerni sirup.

Preko keksa sipati mlečni krem, poravnati i ostaviti u frižider da se stegne.
Zagrejati pavlaku i maslac, pa dodati čokoladu. Mešajte, dok se ne rastopi. Ohlađenu glazuru ravnomerno rasporediti na kolač, a zatim ponovo staviti u frižider.
Kolač dekorisati po želji.
Ovaj recept imaju samo Turkinje, a neprocenjiv je.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!