nema greške sa njom
NAJKREMASTIJA POSLASTICA ZA KOKOSOM: Turska torta "kumbet" - ukus je neprevaziđen, recept iz stare pocepane sveske
Turska torta "kumbet" je najkremastija poslastica sa kokosom sa neprevaziđenim ukusom po receptu iz stare pocepane sveske
Bliži nam se vikend, a to decu i vaše jače polovine uvek obraduje jer znaju da će pored ukusnog ručka imati i desert koji če ih istopiti.
Svi vole da se zaslade poslasticama posle dobre hrane, a znamo i da naše žene uvek spreme nešto što obara sa nogu i što je mnogo bolje od kupovnog.
Mnogi su poludeli za posnom "Baron" tortom jer je tolika sladokusna da voda kreće na usta od nje.
Za vas je sada tu još nešto mnogo bolje, a u pitanju je turska torta "kumbet".
Ne postoji bolja od nje, a u to ćete se uveriti i sami.
Poješće se brže nego što mislite, a i možete da je spremate za bilo koju priliku.
Potrebni sastojci za recept:
Za koru:
sveže mleko - za prelivanje
jaja - 4 komada
prašak za pecivo - 1 kesica
šećer u prahu - 160 g
so - prstohvat
ulje - 2 supene kašike
kakao - 25 g
brašno - 160 g
vanilin šećer - 1 kesica
Za fil:
šećer u prahu - 70 g
sveže mleko - 1 l
slatka pavlaka - 250 ml
brašno - 160 g
kokosovo brašno - 200 g
kukuruzni skrob - 20 g
esencija vanile - 1 kašičica
šećer - 180 g
kravlji maslac - 50 g
jaja - 1 komad
Priprema:
Kora se priprema na sledeći način: Jaja umitite sa šećerom u prahu, dok se sve ne sjedini. Zatim se dodaje ulje i vanilin šećer. Nastavite da mutite.
U posebnoj činiji pomešajte kakao, prašak za pecivo, so i brašno. Suve sastojke dobro izmešajte i dodajte ih u smesu sa jajima.
Nastavite da mešate žicom za mućenje.
Dobijenu smesu sipajte u tepsiju (dimenzije - 26 cm) i pecite u prethodno zagrejanoj rerni 25-30 minuta na 170 stepeni.
Priprema fila: 800 ml mleka sipajte u šerpu.
U činiji pomešajte kukuruzni skrob i brašno, a zatim dodajte 200 ml mleka i sve dobro izmešajte.
Pre nego što provri, dodajte jaja i šećer. Mešajte neprestano i kuvajte dok se lepo ne zgusne.
Skinite sa ringle i dodajte 1 kašičicu esencije vanile, 50 grama kravljeg maslaca i kokosovo brašno.
Sve dobro izmešajte.
Koru podelite na dva dela. Unutrašnjost posude izlepite sa streč folijom (dimenzije - 20 cm).
Zatim uzmite gornju goru i polako pritisnite kako bi se zalepila za zidove posude.
Koru odmah prelijte sa mlekom. Zatim sipajte fil i sve lepo sjedinite. Drugu koru polako stavite preko i nožem isecite po unutrašnjim zidovima posude. Isekte nemojte da bacate. Druga kora se takođe preliva.
Zatim lagano pritisnite, pokrijte streč folijom i stavite u frižider na osam sati.
Kada prođe osam sati, skinite foliju, uzmite tacnu i okrenite tortu.
Umutite 70 g šećera u prahu sa 250 ml slatke pavlake i premažite tortu sa svih strana.
Ukrasite je sa mrvicama od isečaka kore za tortu.
U ovakvom desertu Turkinja ćete svi uživati i redovno ćete je spremati.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!