SVI ITALIJANI POLUDELI ZA NOVIM UKUSOM SLADOLEDA: Srbi ga STAVLJAJU U RUČAK, a oni se DAVE u toj POSLASTICI
Ilustracija, Foto: PRINTSCREEN/YT/BEST FOOD HERE

savet

SVI ITALIJANI POLUDELI ZA NOVIM UKUSOM SLADOLEDA: Srbi ga STAVLJAJU U RUČAK, a oni se DAVE u toj POSLASTICI

Svako od nas ima svoj omiljeni ukus sladoleda – čokolada, vanila, lešnik, jagoda… Sladoled nas podseća na leto, osveženje i na slatko. Iz Italije, zemlje sladoleda, stiže novi trend koji uzima sve više maha, a to je slani sladoled.

Objavljeno:

Slani sladoled je novi kulinarski trend koji se sve češće služi u restoranima širom Evrope. Sladoled od limuna sa ostrigama i primesama mente, kao i onaj koji ima ukus boranije ili pasulja, postaje deo jelovnika, ne samo kao desert već i kao glavno jelo.

U mestu Longarone, u regionu Veneto u Italiji, održava se jedan od najpoznatijih sajmova na svetu posvećen izradi domaćeg, ručno pravljenog sladoleda koji će do sedmog marta, na sajmu u Budimpešti prikazati kakve sve sladolede Italija nudi, uključujući i slani sladoled.

– Trendovi se menjaju i to ne možemo da ne primetimo. Sada je došao na red na gurmanske sladolede, one koji imaju slani ukus. Nije u redu da nam zabranjuju da jedemo sladoled jer goji, dobar domaći sladoled je zdrav. Tako da danas imamo obrok za koji možemo da kažemo: Jesi li pojeo dobar sladoled za večeru? Danas sa pravom možemo da postavimo takvo pitanje – kaže Alesandro Pićinini, predstavnik Sajma MIG, Longarone.

Prvi slani sladoled je napravljen još pre 40 godina, ali tek danas polako ulazi na jelovnike širom sveta. Španski poslastičari su predstavili tartar od jelena sa prepeličjim jajetom i sladoledom, ali danas je moguće probati i sladoled od sira, belog luka i vina, piše RTS.

Ovogodišnje takmičenje za najbolji neindustrijski sladoled posvećeno je Zimskim olimpijskim igrama Milano – Kortina 2026, a pobednica Vanesa Pjantari je pomešala tri ukusa.

– Prvi ukus je rikota, drugi je planinska rakija od borova, a na kraju imamo med od kestena. Na kraju svega sam dodala med jer on na neki način ispira usta i ostavlja svež ukus – objašnjava Vanesa Pjantari, pobednica takmičenja za najbolji domaći sladoled.

Sladoled jeste najomiljenija poslastica na svetu i u Italiji ga rado jedu i zimi. Pod slanim sladoledom se ne podrazumeva proizvod bogat veštačkim aromama i solju već namirnica napravljena od kvalitetnih sirovina koja je savršena sinteza slatkih i slanih komponenata.

No ukoliko ste se namrštili na ukus sladoleda od maslina, tartufa, parmezana ili palente, prvo ga ipak probajte kao glavno jelo, jer može zaista pozitivno da vas iznenadi.

Bonus video:

02:10

OD PUTINA STIGLA OHRABRUJUĆA PORUKA ZA SRBIJU! Analitičari: Srpska diplomatija mora ODMAH da reaguje OVO JE GLAVNA PREKRETNICA!

(Espreso/Krstarica/D.R./Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.