bombastično
NAJUKUSNIJA POSLASTICA SA LEŠNIKOM: Bugarska torta "nedelja" - recept sa starog papira koji znaju njihove domaćice
Bugarska torta "nedelja" je najukusnija poslastica sa lešnikom, a sprema se po receptu sa starog papira
Svi barem jednom u toku dana pomislimo na nešto slatko, a da nije kupovno (čokolada, neki keks...)
Kada su u pitanju slave, proslave, rođendani, naše žene prave najlepše poslastice koje su čak bolje i od onih u poslastičarnici.
Osim toga, kolači su takođe uvek u prvom planu jer se prave jednostavno, brzo, a budu kremasti kao i torte.
Mnogi će se oduševiti kada probaju mađarski rolat "zebra", ali pred vama je sada nešto još jače.
U pitanju je torta "Nedelja" koju na izvrstan način prave stare Bugarke.
Nemojte da čekatu neku posebnu priliku, već za vikend iznenadite svoje najmilije sa ovim desertom.
Svi sastojci sa receptom su tu:
Za koru:
kakao - 2 kašičice
brašno - 7 kašika
prašak za pecivo - 1 pakovanje (10 g)
jaja - 7 komada
šećer - 7 kašika, kristal
Za mlečni krem:
maslac - 100 g
sveže mleko - 500 ml
kukuruzni skrob - 25 g
šećer - 200 g, kristal
brašno - 90 g
Za pavlaku:
pavlaka - 500 ml visokog procenta masnoće
šećer - 200 g, kristal
Za krokan:
ulje - za podmazivanje
šećer - 300 g, kristal
lešnici - 100 g mlevenih
Za sirup:
voda - 2 šolje
šećer - 1 šolja, kristal
Za beli preliv:
čokolada - 50 g + za dekoraciju
pavlaka - 125 ml
čokolada - 125 ml
šećer - 50 g, kristal
maslac - 30 g
NAČIN PRIPREME
1. MLEČNI KREM
Sipajte mleko i šećer u šerpu i stavite na srednju vatru do tačke ključanja. Dodajte brašno i skrob kroz sito, neprestano mešajući. Ostavite na šporetu dok ne prokuva 2-3 puta.
Sklonite sa ringle, dobro pokrijte folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. U ohlađeni mlečni krem dodajte maslac i umutite na laganoj brzini miksera dok ne postane glatka smesa.
KORA
Od šećera odvojite 1 kašiku - Ona je za belance. Žumanca umutite sa preostalim šećerom dok ne pobele. Umutite belanca sa šećerom dok ne postanu sneg.
Umućena žumanca u porcijama dodajte u belanca, mešajte žicom.
Brašno prosejte sa praškom za pecivo i kakaom i u porcijama dodajte u smesu od jaja, mešajte žicom.
Sipajte u nauljeni i lagano posut brašnom kalup za torte prečnika 26 cm. Poravnajte i pecite na 200-220 stepeni dok se ne ispeče. Proverite čačkalicom.
KREM OD PAVLAKE
Umutite pavlaku sa šećerom dok ne dobijete sneg.
SIRUP
Vodu i šećer skuvajte u sirup 2-3 minuta, a vreme se računa nakon što voda proključa.
KROKAN
Sameljite lešnike u blenderu. Sipajte šećer u šerpu, dodajte maslac i dodajte lešnike. Lagano promešajte i stavite na umerenu vatru, povremeno mešajući ili dok se šećer ne otopi.
Kada se šećer otopi, a lešnik je potonuo, smesa se odmah sipa na papir za pečenje, brzo se raširi špatulom i ostavi da se ohladi. Onda se izlomi na komade.
BELI PRELIV
Beli preliv se priprema kada je torta spremna za ukrašavanje. U šerpi zagrejte pavlaku, maslac, šećer i belu čokoladu.
Promešajte sve dobro. Ne bi trebalo da proključa, samo otopite šećer i otopite čokoladu. Odmah sklonite, ohladite na sobnu temperaturu.
SKLAPANJE
Koru presecite na tri jednaka dela. Prva kora se stavlja na podlogu i preliva sa 2-3 kašike sirupa.
Nanesite beli krem, pospite krokanom. Pokrijte drugom korom(odaberite najravniju) - ponovo prelijte sirupum, premažite kremom i rasporedite krokan.
Stavite treću koru - ponovo prelijte sirupom i celu tortu premažite kremom. Cela torta mora da odstoji u frižideru nekoliko sati pre ukrašavanja.
Šlag od pavlake se takođe stavlja u frižider.
Kada se dovoljno prohladi, tortu potpuno premažite kremom i pospite krokanom. Ruže od pavlake napravite na vrhu torte oko cele ivice.
Po sredini se raspoređuje beli fil, iscrtajte linije istopljenom čokoladom i uz pomoć drvenog štapića formirajte talase.
Krokan se lepi/posipa odozgo.
Ostavite tortu od lešnika u frižideru 24 sata.
Torta od lešnika Nedelja je veoma ukusna!
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!