rapsodija ukusa
NEODOLJIVA BUTKICA U KISELOM KUPUSU, BOLJA NEGO U KAFANI: Najukusnija moguća varijanta tradicionalnog SPECIJALITETA
Stara, dobra butkica sa kiselim kupusom - sjajna ideja za ručak
Ukoliko vam preteklo kiselog kupusa od ove zime, imamo sjajnu ideju za ručak za vas, taman da malo zamrsite dok još uvek nije počeo Uskršnji post.
Sve najbolje kafane na svom meniju u sezoni imaju neodovljivu dimljenu butkicu sa kiselim kupusom, a vi možete u svojoj kuhinji spremiti i bolju i ukusniju.
Radi se o veoma jakom jelu i nema teorije da će bilo ko sa stola ustati, a da se nije dobro zasitio.
Sastojci:
jedna velika glavica kupusa
dimljena svinjska butkica
400 g domaće suve slanine
2 čena belog luka
1 kašičica tucane ljute paprike
začini
lovorov list
Priprema:
Kiseli kupus dobro oprati u nekoliko voda, a zatim odvojiti listove.
Potom u dubljij posudi složiti red kupusa, pa na njega staviti dimljenu svinjsku butkicu, pa dodati dva čena belog luka.
Ako volite da kupus bude masniji, možete dodati i red sušene slanine. Preko nje staviti ponovo red kupusa, pa dodati začine. Obavezno stavite osim začina, soli, paprike i nekoliko listova lovorovog lista.
Prekrijte sa nekoliko raširenih listova, ušuškajte sve i nalijte vodom. Voda treba da ograzne kupus. Staviti na umerenu vatru da se kuva.
Nakon od prilike 2 sata iseći krompir na polovine i složiti ga preko kupusa. Pokriti posudu i vratiti na vatru. Nakon 40 minuta, krompir bi trebalo da je gotov. Kupus je do tada takođe kuvan, obrok je kompletan. Polagano izvadite butkicu i isecite je na manje komade. Nakon toga poređajte okolo kupus, u sredinu meso i možemo reći da za svakog izbirljivca ima po nešto.
Ukoliko niste ljubitelj ljutog možete izostaviti tucanu papriku i umesto nje ubaciti slatku.
Prijatno!
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/Preneo: V.Š)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!