NAJLEPŠA POSLASTICA SA BELOM ČOKOLADOM I KEKSOM: Srpska torta "lotus" - recept naših domaćica je bez konkurencije
Srpska torta "lotus", Foto: Printscreen/Youtube/ Tasty by Edita

savršenstvo

NAJLEPŠA POSLASTICA SA BELOM ČOKOLADOM I KEKSOM: Srpska torta "lotus" - recept naših domaćica je bez konkurencije

Srpska torta "lotus" je najlepša poslastica sa belom čokoladom i keksom, a pravi se po receptu naših domaćica

Objavljeno:

Verovatno već razmišljate sa kojim specijalitetom ovog vikenda da iznenadite svoje najbliže.

Ne postoji ništa lepše nego kada se deca obraduju ukusnoj hrani, a još više ukusnim poslasticama.

Sama pomisao nam tera vodu na usta, a još kad se napravi i pojede, nema boljeg užitka.

Osim kolača koji svojom jednostavnošću i lakom pripremom ostavljaju bez teksta, a jedan takav je baš mađarski pod nazivom "Agnesa" - ni torte ne možemo da izuzmemo.

Naše žene su u tome vrsne, a sada je za vas tu srpska torta pod nazivom "lotus".

Spoj bele čokolade sa keksom ne može da se opiše rečima.

Podloga od keksa za srpsku tortu 'lotus'
Podloga od keksa za srpsku tortu "lotus"foto: Printscreen/Youtube/ Tasty by Edita

Recept i potrebni sastojci:

Za podlogu:

maslac - 125 g

lotus keks - 300 g

Za fil:

lotus krem - 200 g

Pravljenje fila za srpsku tortu 'lotus'
Pravljenje fila za srpsku tortu "lotus"foto: Printscreen/Youtube/ Tasty by Edita

bela čokolada - 200 g

slatka pavlaka - 300 ml

krem sir - 500 g (punomasni)

aroma vanile - 5 ml

šećer u prahu - 75 g

Filovanje srpske torte 'lotus'
Filovanje srpske torte "lotus"foto: Printscreen/Youtube/ Tasty by Edita

Za dekoraciju:

slatka pavlaka - 150 ml (umućena)

lotus krem - 200 g

Tu je način pripreme:

Priprema podloge:

Samleti keks u multipraktiku, dodati otopljeni maslac i mešati dok se ne dobije lepljiva, kompaktna masa. Utisnuti u dno kalupa prečnika 22 cm (visine najmanje 8 cm) i staviti u frižider dok se priprema fil.

Preliv preko srpske torte 'lotus'
Preliv preko srpske torte "lotus"foto: Printscreen/Youtube/ Tasty by Edita

Priprema fila:

Otopiti belu čokoladu u mikrotalasoj, više puta po 30 s (nakon 30 s izvadite posudu iz mikrotalasne, promešate i vratite na još 30 s) i ostaviti 10 min da se prohladi.

U većoj posudi ručno umutiti krem sir sa šećerom u prahu i vanilom, zatim dodati otopljenu čokoladu i nastaviti sa mešanjem da se svi sastojci sjedine. Posebno umutiti slatku pavlaku pa je dodati u fil sa sirom.

Srpska torta 'lotus'
Srpska torta "lotus"foto: Printscreen/Youtube/ Tasty by Edita

Sipati lotus krem u tankom sloju preko celog fila i nežno umešati špatulom tako da ostanu tragovi krema (poput mermera). Premazati fil preko podloge od keksa i ostaviti u frižideru preko noći.

Dekoracija:

Pažljivo skinuti obruč sa torte, poravnati špatulom i preliti otopljenim lotus kremom. Morate biti hitri, jer se krem brzo steže i mogu ostati tragovi od špatule. Napraviti ruže od slatke pavlake duž ivice torte i ukrasiti lotus keksom.

Lotus torta sa belom čokoladom je gotova.

Prijatno i uživajte u najlepšoj torti Srpkinja.

Bonus video:

01:34

SLATKA KUHINJA RADI PUNOM PAROM: Kad se spoje TRI GENERACIJE majstora za slatkiše, nastaje MAGIJA (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.