OVAJ CRTANI STOJI IZA ČUVENE REČENICE "UMOČIĆU": Poruka koja se KRIJE iza nje je LEGENDARNA, nije ONO ŠTO MISLITE
Crtani film, Foto: Printscreen/youtube/ Nenad Stanojkovic

obratite pažnju

OVAJ CRTANI STOJI IZA ČUVENE REČENICE "UMOČIĆU": Poruka koja se KRIJE iza nje je LEGENDARNA, nije ONO ŠTO MISLITE

U to vreme mnoga deca su plakala gledajući crtani film "Negde u zemlji snova" koji postao po replici "umočiću" koji izgovara devojčica u ovom crtaću.

Objavljeno: 12:44h

Brojne generacije dece koje su odrastale u vreme bivše Jugoslavije i danas pamte da je njihovo detinjstvo bilo potpuno drugačije u odnosu na današnje mališane. Tada nije bilo kompjutera, ni mobilnih telefona a crtani film u 19. 15 je bila jedina zabava za najmlađe.

U to vreme mnoga deca su plakala gledajući crtani film "Negde u zemlji snova" koji postao po replici "umočiću" koji izgovara devojčica u ovom crtaću.

Sudbina brata i sestre

Iako je u pitanju crtani film iz 1936. godine on se bavi ozbiljnim temama kao što su glad i siromaštvo. Glavni junaci su siromašni dečak i devojčica koji žive s majkom u trošnoj kući. Toliko su siromašni da nemaju ni da jedu, a drva za grejanje skupljaju po gradu.

U jednom trenutku dečak i devojčica su zastali ispred izloga pekare i čežnjivo gledali u kolače. Kad su došli kući majka im je dala po parče bajatog hleba koji devojčica potapa u šolju vode uz čuvenu repliku:"Umočiću!"

Majka plače što nema ničeg za jelo a deca gladna odlaze na spavanje. Nakon što zaspe oni u zemlji snova sanjaju hranu u izobilju i da mogu da jedu šta god požele.

Animirani film “Negde u zemlji snova” (“Somewhere in Dreamland”) u režiji animatora Maksa Flečera nastao je u vreme Velike depresije u Americi kada je gladovalo više miliona dece i prilično je pesimičan za najmlađe. Mnoge generacije mališana, ali i odraslih je plakalo gledajući ovaj crtać pogođeni nesrećnom sudbinom siromašnog brata i sestre.

Devetominutni crtani završava se optimistično. Dok su brat i sestra spavali u njihovu kuću dolaze dobri ljudi pekar, krojač i vlasnik prodavnice koji su doneli pomoć pa mališane ujutru dočekuje puna trpeza, nove iigračke, novo odelo i gozba.

Crtani se završava tako što se dečak ubode viljuškom kako bi se uvedio da ne sanja. Iako je prošlo 88 godina od njegovog nastanka ovaj crtani film je i dalje vrlo popularan i smatra se jednim od kultnih ostvarenja ranog Holivuda. Nosi optimističnu poruku i nadu da se snovi mogu ostvariti dok ima dobrih ljudi.

02:32

Šestogodišnjaci pričaju kao dvogodišnjaci zbog crtaća

(Espreso/Srećna republika /Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.