EVO KAKO PRAVILNO DA OPERETE TRAKASTE ZAVESE: Svaka domaćica mora da zna ovu CAKU
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/jelenasarac

morate znati!

EVO KAKO PRAVILNO DA OPERETE TRAKASTE ZAVESE: Svaka domaćica mora da zna ovu CAKU

Zavese daju poseban šarm svakom domu. Iako su samo komad materijala, one odišu toplinom, daju vizuelno lep ugođaj, a veoma su i korisne prilikom zaklona od sunca.

Objavljeno: 20:12h

Poslednjih godina veoma su popularne trakaste zavese koje su nekada bile tipične isključivo za radne prostore. Jednostavno se kače na okna prozora, međutim, kod održavanja mnogi budu u dilemi kako da ih očiste, a da ih ne upropaste.

Ko god je imao priliku da skida zavese sa garnišna i kači ih na njih, a prethodno ih je oprao i satima peglao, zna koliko vremena odlazi na održavanje klasičnih zavesa. Da se ne spominje to da već za neki dan kao da ih niste ni prali, izgube miris i napune se prašinom, naročito ako su pamučne. Nasuprot tome, održavanje trakastih zavesa deluje prosto ko pasulj.

Ako imate trakaste zavese i pitate se kako ih oprati, načini za pranje su razni, ali pre svega treba imati u vidu da to može da se obavi i u kućnim uslovima, ali i mašinski, u profesionalnim perionicama. Najjednostavniji način kod kuće jeste da ih redovno održavate običnim usisavanjem i brisanjem vlažnom krpom. Dovoljno je da ih jedanput godišnje operete u perionici (pranje zavesa obavlja skoro svaki tepih servis). Perionice uglavnom nude mašinsko pranje, profesionalnim hemijskim preparatima koji uklanjaju sve nečistoće i vraćaju prvobitni izgled zavesama.

Pored standardnog načina održavanja, u današnje vreme često pohrlimo savetima koji se nalaze na internetu, na Jutjubu naročito. Tako se onda može videti svašta – od načina pranja do raznih uradi sam napravljenih sredstava. Imate i one pobornike veš mašine koji je koriste za sve – od ćebadi, tepiha, krpara i sličnog tekstila koji se obično pere u perionici. Ako ste ikada pomislili da je pranje trakastih zavesa u veš mašini dobra ideja – odmah je izbrišite iz glave, jer ćete tako ostati bez zavesa. Naime, nije sve pogodno za pranje u mašini, čak ni od garderobe, a kamoli materijala koji se kači na mehanizam.

Bonus video:

00:16

Jelena Karleuša na Nedelji mode

(Espreso/Krstarica/D.R.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.