LJUDI KOJI IMAJU DIJABETES NIKAKO NE SMEJU JESTI OVAKAV DORUČAK: Srbi ga MASOVNO PRAVE, a OPASAN JE PO ŽIVOT
Ilustracija, Foto: Wavebreak Media LTD / Wavebreak / Profimedia

pažnja

LJUDI KOJI IMAJU DIJABETES NIKAKO NE SMEJU JESTI OVAKAV DORUČAK: Srbi ga MASOVNO PRAVE, a OPASAN JE PO ŽIVOT

Ako patite od ovog stanja, ono što jedete može biti veoma važno za održavanje nivoa šećera u krvi.

Objavljeno:

Dijabetes tipa 2 je uobičajeno stanje koje uzrokuje previsok nivo šećera u krvi. To može biti zato što vaše telo ne proizvodi dovoljno hormona koji se zove insulin, ili insulin koji proizvodi ne radi ispravno - poznato kao insulinska rezistencija.

Ako patite od ovog stanja, ono što jedete može biti veoma važno za održavanje nivoa šećera u krvi.

Čanda Petni je registrovana dijetetičarka iz "The London Diabetes Dietitian" koja pomaže ljudima u prevenciji i kontrolisanju dijabetesa.

Doručak je najvažniji obrok za početak dana, veoma je važno šta ćete jesti

"Ugljeni hidrati imaju najveći uticaj na nivo glukoze u krvi".

šećer, Dijabetes, Merenje šećera, Insulin
foto: Alla Rudenko Panthermedia Profimedia

- Individualni pristup, koji je fokusiran na kvalitet i količinu hrane sa ugljenim hidratima, ključ je za efikasno upravljanje dijabetesom - rekla je ona za " The Sun".

Za Čandu, kvalitet obroka sa ugljenim hidratima svodi se na nizak glikemijski indeks i visok sadržaj vlakana. Koliko ugljenih hidrata konzumirate - veličina porcije - takođe će uticati na nivo glukoze u krvi.

Glikemijski indeks (GI) je sistem ocenjivanja za pojedinačnu hranu koja sadrži ugljene hidrate koji pokazuje koliko brzo određena hrana može uticati na vaš šećer u krvi.

Ugljene hidrate vaše telo brzo razrađuje što može izazvati skok glukoze u krivi, što znači da imaju visok GL.

Vlakna mogu biti korisna hranljiva materija jer deluju kao fizička barijera koja usporava apsorpciju ugljenih hidrata, prema "Diabetes UK".

Čanda je navela tri namirnice za doručak koje mogu uticati na nivo šećera u krvi:

Žitarice sa mlekom

Žitarice napravljene od rafinisanih žitarica koje sadrže čokoladu ili beli slez imaju viši GI i malo vlakana, dok punomasno ima nezdravu masnoću.

Tost sa maslacem i džemom

Beli hleb je rafinisani ugljeni hidrat sa malo vlakana i višim GI, kao i džem, dok je puter nezdrava mast.

Peciva

Još jedna namirnica s višim GI, koja sadrži šećer i nezdrave masti.

02:17

KORISTE LEK ZA DIJABETES DA BI MRŠAVILI, PACIJENTI OSTAJU BEZ TERAPIJE Bojana Marković: Nekoga ovo može da košta i života

(Espreso/Republika/M.Ognjenović/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.