POZNATI DOKTOR ODLUČIO DA SE NE TUŠIRA 5 GODINA: Eksperiment kome se totalno POSVETIO dobio potpuni obrt, sledi ŠOK
Uprkos eksperimentu, Hamblin i dalje pere ruke sapunom, Foto: Profimedia

morate znati

POZNATI DOKTOR ODLUČIO DA SE NE TUŠIRA 5 GODINA: Eksperiment kome se totalno POSVETIO dobio potpuni obrt, sledi ŠOK

Doktor i predavač sa Jejla, Džejms Hamblin, sproveo je eksperiment na sebi tokom pisanja svoje knjige "Clean: The New Science of Skin". Fokusirao se na kožu i otkrio mnogo važnih lekcija kojih bi se trebalo pridržavati.

Objavljeno:

Hamblin tvrdi da preterana upotreba sapuna može uzrokovati alergije, naglašavajući da su mikrobi prisutni u okolini i neće nestato tuširanjem. Veruje da su mikrobi neophodni za održavanje zdrave ravnoteže u organizmu, analogno s probavnim sistemom.

Uprkos eksperimentu, Hamblin i dalje pere ruke sapunom, ali ne upotrebljava šampone i gelove za tuširanje. Njegova nova filozofija higijene podstakla je promene u ličnim navikama, a voda ostaje važan deo nege.

Hamblin ističe povezanost između sapuna, kapitalizma i marketinških strategija. Ukazuje na jednostavnost hemijskog procesa izrade sapuna i ističe da je uvećanje potrošnje sapuna rezultat marketinških taktika koje podstiču ideju da više znači bolje.

Hamblin je takođe lansirao vlastitu kozmetičku liniju kao eksperiment
Hamblin je takođe lansirao vlastitu kozmetičku liniju kao eksperimentfoto: Profimedia

Hamblin je takođe lansirao vlastitu kozmetičku liniju kao eksperiment. Iako nije prodao nijedan proizvod, ističe problem neregulisane kozmetičke industrije u SAD-u. Naime, proizvođači kozmetičkih proizvoda nisu obavezni prijaviti sastojke ili dokazivati sigurnost proizvoda FDA-u, što stavlja potrošače u rizik.

Osvrće se i na upotrebu dezinfekcionih maramica, tvrdeći da nisu neophodne za svakodnevnu higijenu. Ističe da dezinfekcija površina brisanjem nije efikasna i preporučuje redovno čišćenje vodom i sapunom.

Na kraju, Hamblin naglašava da marketinški pritisci i preterana potrošnja proizvoda za negu kože i higijenu ne doprinose nužno boljem zdravlju. Postavlja pitanje o opravdanosti takvih praksi u skladu sa naučno utemeljenim pristupom, ističući da manje može značiti više, prenosi "bigthink".

BONUS VIDEO:

02:57

NESTOROVIĆ JE POCEPAO POKRET MI - GLAS IZ NARODA I TO JE JEDINA ISTINA! Pavlović: On i Pavić su učinili to IZ JEDNOG RAZLOGA

(Espreso/ B92/ Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.