OVO JE 5 NAJGLUPLJIH RASA PASA, RETKO KO MOŽE DA IH DRESIRA: Mnogo su lenji i NE SLUŠAJU NIKOGA (FOTO)
Pas, Foto: William Scott / Alamy / Profimedia

saznajte

OVO JE 5 NAJGLUPLJIH RASA PASA, RETKO KO MOŽE DA IH DRESIRA: Mnogo su lenji i NE SLUŠAJU NIKOGA (FOTO)

Profesor Koren je autor knjige „Inteligencija pasa“, objavljene 1994. godine, a u istoj je rangirao 130 rasa od najpametnijih do najmanje inteligentnih, svrstavajući ih u pet kategorija

Objavljeno:

Univerzitet u Helsinkiju prošle godine sproveo je novu naučnu studiju koja je utvrdila da je najinteligentnija rasa pasa – malinoa, odnosno belgijski ovčar. Ova vrsta postigla je 35 poena od mogućih 39 u toku nizu kognitivnih zadataka u okviru studije, pa je jasno zašto se koriste kao policijski psi. Pored malinoe, najbolje rezultate postigli su vučjaci, odnosno nemački ovčari, i rasa border koli.

No, koji su to psi procenjeni kao najmanje inteligentni? Prema profesoru Stenliju Korenu, stručnjaku za pse sa Univerziteta Britanske Kolumbije u Kanadi, „najgluplja“ rasa pasa jeste avganistanski gonič, bar kada je reč o razumevanju i poštovanju komandi.

Profesor Koren je autor knjige „Inteligencija pasa“, objavljene 1994. godine, a u istoj je rangirao 130 rasa od najpametnijih do najmanje inteligentnih, svrstavajući ih u pet kategorija, piše „Daily Mail“.

Rangiranje je zasnovao na više od 200 studija o poslušnosti pasa koje su sprovedene širom Amerika i Kanade.

1. Avganistanski gonič

Avganistanski psi su poznati po eleganciji i lepoti, te gustoj, svilenkastoj, lepršavoj dlaci i frizuri na kojoj bi im pozavidele i najlepše žene sveta. S druge strane, ova rasa nije preterano inteligentna, odnosno ima nizak nivo sposobnosti učenja od ljudi. Stručnjaci iz Američkog kinološkog saveza (AKC) ovu vrstu prozvali su „posebnom rasom za posebne ljude“.

Avganistanskim goničima potrebno je više od 80 ponavljanja kako bi razumeli novu komandu. Ovo je vrsta lovačkih pasa koji su uzgajani za lov koristeći brzinu, veštinu i dobar vid.

2. Basenji

Ova rasa takođe loše reaguje na ljudske komande i nisu poznati po svojoj poslušnosti. Ne vole da budu sami i često mogu da budu veoma destruktivni, pa nije retkost da „pojedu“ nameštaj i naprave veliku štetu kada ih ostavite same kod kuće.

No, ova rasa se često opisuje kao inteligentna u drugim aspektima, kao što je sposobnost da donosi odluke koje prate njene sopstvene interese, kao što je dobijanje hrane.

Još jedan minus ove rase je što imaju veliki nagon za plenom, pa će neretko bez ikakvog upozorenja pojuriti za mačkama, vevericama ili drugim manjim životinjama. Oni su takođe poznati po tome što ne mogu da laju; umesto toga ispuštaju veoma čudan zvuk.

3. Buldog

Buldozi ne mogu da se pohvale visokom inteligencijom, odnosno sposobnošću da razumeju i povinuju se novim komandama. Generalno, ova rasa može da bude veoma tvrdoglava i naučiće samo nekoliko komandi, pa se vlasnicima savetuje da pažljivo biraju kojima će ih naučiti.

Veterinari su ranije upozoravali i da je buldog sklon nizu bolesti i deformiteta, uglavnom zbog vekova ukrštanja. Prvobitno je razvijan kao atletski, mišićav pas, ali je sada uzgajan kao kućni pas sa kratkom lobanjom i izbočenom vilicom.

Buldozi imaju reputaciju lenjih pasa, ali i oni uživaju i imaju puno koristi od redovne fizičke aktivnosti, prenosi Blic Žena.

4. Čau Čau

Čau čau je poreklo iz Kine, gde je u prošlosti uzgajan zbog svog mesa i krzna, kaže profesor Koren. On je išao dotle da je izjavio da „verovatno postoji komad nameštaja koji može bolje da se dresira od ove rase pasa“.

5. Ruski hrt – barzoj

Američki kinološki klub rasu barzoj opisao je kao „nezavisnu i veoma tvrdoglavu“, što znači da će dresura i obuka biti veliki izazov.

Međutim, oni su poznati i po svojoj nežnoj, gracioznoj prirodi i elegantnom izgledu, zbog čega su dobili nadimak „aristokratski psi“.

„Na svoj tihi, mačji način mogu da budu tvrdoglavi, a učenje se najbolje postiže strpljenjem i doslednošću“, kažu u AKC-u.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Krstarica/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.