EVO KAD I KAKO TREBA DA DODATE KISELO TOKOM KUVANJA: Samo tako ćete POBOLJŠATI UKUS svakom jelu
Kuvanje, Foto: Profimedia

sjajno

EVO KAD I KAKO TREBA DA DODATE KISELO TOKOM KUVANJA: Samo tako ćete POBOLJŠATI UKUS svakom jelu

Saznajte kako i kada treba da dodate kiselo tokom kuvanja, a pod kiselim se podrazumeva dosta namirnica!

Objavljeno:

Saznajte kako i kada treba da dodatekiselotokom kuvanja - u pitanju je odličan trik da biste poboljšali ukus jela. Kiselost je često zanemaren element začinjavanja jela, a može od prosečnog obroka da napravi izuzetan. Inače, kiselost jelima ne daje samo limun. Možda ćete želeti da saznate i 10 saveta koje svako ko peče tortu treba da zna!

Koje namirnice dodaju kiselost jelu

Sirće

Sirće se ne koristi u svakodnevnom kuvanju. Sirće pokazuje svoju snagu kada se koristi kao sastojak za kuvanje. Prskanje crvenog vinskog sirćeta u sosu od paradajza, malo jabukovog sirćeta za deglaziranje tiganja ili sipanje balzamika pre nego što poslužavnik sa povrćem ode u rernu pretvara ravna, jednodimenzionalna jela u nešto mnogo složenije. Na primer, sirće od maline ili kinesko činkiangcrno sirće u sosovima, dodaju slatkoću, kiselost i složenost, sve iz jednog prskanja. Takođe postoji šeri sirće, koje pravi divne prelive, ali takođe daje gorko-slatki orašasti ukus sosovima.

Sirće
foto: Profimedia

Kiseli krastavci

Kiselost se ne mora dodavati ni jelima u tečnom obliku. Sve ukiseljeno – kapari, kornišoni, luk – stvaraju male džepove slane kiselosti koje, kada ih zagrizete, pružaju intenzivnu eksploziju kiselosti. Ovo je posebno korisno kada želite da napravite kontrast; vaš bogati, kremasti sos bi mogao da bude prožet kaparima koji daju malo 'puckanja' kiselosti umesto da povećavaju ukupnu kiselost sosa. A ovo su najboji saveti za kiseljenje krastavaca.

Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi mogu dodati kiselost ako su fermentisani. Jogurt, kisela pavlaka, mlaćenica i mnogi sirevi su kiseli i mogu da dodaju svoj karakteristični ukus jelima. Možda će vas zanimati i kako da napravite domaći jogurt.

Kada dodati kiselo jelu

Sve zavisi od jela koje pripremate i ličnih preferencija, i ne postoji univerzalni pristup. Savet je da kada nešto kuvate obavezno isprobate jelo, jer ćete tako da primetite da li nešto nedostaje od ukusa. Ako nešto fali, to obično znači to obično znači da je ili potrebno više soli (što čini ukuse sastojaka istaknutijim) ili, što je verovatnije, malo kiseline (koja može sve da izbalansira). Prskanje sirćeta, citrusa ili kašika kiselih krastavaca mogu potpuno da promene jelo.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Stvar uksa/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.