OVAJ SRPSKI ČAJ JE SINONIM ZA ZDRAVLJE POMAŽE I MUŠKARCIMA I ŽENAMA A DONELI GA TURCI: Pije se da bi OTERAO BOLESTI
Rtanjski čaj, Foto: Printscreen/youtube// DOORS OF HEALTH

obratite pažnju

OVAJ SRPSKI ČAJ JE SINONIM ZA ZDRAVLJE POMAŽE I MUŠKARCIMA I ŽENAMA A DONELI GA TURCI: Pije se da bi OTERAO BOLESTI

Spisak njegovih lekovitih dejstava je dugačak.

Objavljeno:

Mnogi ljudi misle da je Rtanjski čaj mešavina različitih biljaka koje rastu na planini Rtanj koja se nalazi na istoku Srbije, blizu mesta Boljevac. Ova planina, sama po sebi, jeste neobični prirodni izdanak kraškog reljefa jer se izdiže iz ravnog predela, a završava u obliku kupe i to skoro pravilne. Vrh Rtnja je Šiljak, koji se nalazi na 1565 m nadmorske visine.

Na planini Rtanj nema vode pošto ona ponire u krečnjačko zemljište, ali je zato ima u nižim delovima i to u bogatim i moćnim vrelima. Ova karpatsko-balkanska planina je najpoznatija po jednoj biljčici koja raste na njenim padinama, a biljka nosi narodno ime vrijesak ili čubar (čubrica, gorska metvica). U botanici je ova moćna biljka poznata pod nazivom Satureja montana. Upravo od ove čudotvorne biljke se pravi poznati Rtanjski čaj.

Neke legende kažu da su biljku u ove naše krajeve doneli turski osvajači. Spisak njegovih lekovitih dejstava je dugačak.

U današnje vreme, o biljci se vodi računa, toliko da je nedavno zabranjeno masovno branje i sakupljanje vrijeska jer se neverovatno proredio. Razlog tome je neverovatni učinak ove biljke kada je u pitanju zdravlje ljudi. Biljka pomaže kod brojnih tegoba.

Priprema: Jednu supenu kašiku herbe rtanjskog čaja preliti šoljom (200ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10-15 min. Procediti i piti tri puta dnevno po šolju čaja pre jela. Uz to što je odličan napitak, možete ga koristiti i kao začin uz jela sa ribom ili mesom.

01:18

DA LI STE ČULI ZA BALKANSKI LJUBAVNI ELIKSIR? Etnološkinja o šok receptu za napitak: OVO JE GLAVNI SASTOJAK BEZ KOGA NE MOŽE

(Espreso/Srbija danas/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.