TRADICIONALNI SRPSKI ČAJ JE LEK U ŠOLJI: Smućkajte ga na brzinu i uživajte u ukusu koji će vas štititi od PREHLADE
Čaj, Foto: Printscreen/Youtube/DOORS OF HEALTH

šolja puna zdravlja

TRADICIONALNI SRPSKI ČAJ JE LEK U ŠOLJI: Smućkajte ga na brzinu i uživajte u ukusu koji će vas štititi od PREHLADE

Mnogi veruju da rtanjski čaj predstavlja kombinaciju različitih biljaka koje rastu na planini Rtanj, smeštenoj na istoku Srbije, blizu mesta Boljevac

Objavljeno:

Ova neobična planina ističe se kao prirodni fenomen sa svojim kraškim reljefom, izdižući se iz ravnih predela u obliku skoro pravilne kupe. Njen vrh, poznat kao Šiljak, dostiže visinu od 1.565 metara. Iako nema izvora vode na samoj planini, bogata i moćna vrela obezbeđuju vodu u nižim delovima. Planina Rtanj je posebno poznata po prisustvu biljke vrijeska ili čubrice (čubar, gorska metvica), poznate botanički kao Satureja montana.

Čaj
foto: Profimedia

Rtanjski čaj se pravi od ovog moćnog bilja, koje neke legende povezuju sa turskim osvajačima koji su ga doneli u ove krajeve.

Danas se posebna pažnja posvećuje očuvanju ove biljke, a masovno branje i sakupljanje vrijeska je nedavno zabranjeno zbog zapanjujućih rezultata koje ova biljka ima na zdravlje ljudi, što je dovelo do znatnog proređivanja populacije.

Za pripremu čaja: 1- 2 grama sitno seckanih biljnih listova prelije se sa 150 ml ključale vode, nakon čega se ostavi da odstoji 5 do 10 minuta pre nego što se procedi i čaj je spreman za pijenje.

BONUS VIDEO

03:00

Napitak bez kojeg ne započinjemo dan

(Espreso/krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.