NAJZDRAVIJI HLEB OD 2 SASTOJKA OSTAĆE SVEŽ DANIMA: Ostaće svež i ukusan do poslednje mrve - jednostavan recept
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/UradiSamaIdeje

probajte

NAJZDRAVIJI HLEB OD 2 SASTOJKA OSTAĆE SVEŽ DANIMA: Ostaće svež i ukusan do poslednje mrve - jednostavan recept

Umesto običnog belog hleba, vreme je da se pozabavite sa svojim zdravljem i počnete sami da ga pravite

Objavljeno:

Ova zdrava verzija će vas oduševiti ukusom, ali i sačuvati vaš novac u novčaniku. Može da se jede danima, a veoma je zasitan.

Hleb od lanenog semena

Ne sadrži gluten, a ima i nizak glikemijski indeks (svega 35), a prednosti lana su svima već dobro poznate.

Hleb od dva sastojka će vas oduševiti

Kao i sve semenke koje obiluju mastima, seme lana ima značajnu energetsku vrednost – u 100 grama semena lana nalaze čak 534 kalorije.

Ipak, neka vas ovaj broj kalorija ne uplaši jer je sve ostalo što laneno seme pruža veoma korisno po organizam, pa nije isto jesti njega i nezdravu namirnicu sa istom kalorijskom vrednošću.

Hleb
foto: Printscreen/Youtube/SenpaiKai9000

Seme lana obiluje i proteinima, kojih u 100 g ima oko 18,28 grama, a obično se preporučuje da se konzumira u kombinaciji s mesom jer lan ne sadrži lizin, važnu aminokiselinu. U 100 grama lanenih semenki nalazi se 28,88 grama ugljenih hidrata, od čega najveći deo čine biljna vlakna. Uz to, odličan su izvor vitamina i minerala, pre svega vitamina B1, fosfora, bakra, zatim biljnih jedinjenja kao što su p-kumarinska kiselina, ferulna kiselina, cijanogene glikozidi, fitosteroli i lignani.

Sastojci:

100 g lanenog semena

6 belanaca

Priprema:

Veče pre pripreme hleba, potopite laneno seme u vodu da odstoji i nabubri. Sutradan ih dobro ocedite, pa stavite u blender. Zatim od jaja odvojte belanca, sipajte ih preko semenki lana i blendajte dok se ne usitni (ali pazite da ne preterate – treba da budu mlevene, a ne praškaste). Povremeno očistite smesu sa unutrašnjih zidova blendera, pa nastavite. Sipajte smesu u posudu za pečenje obloženu pek-papirom, pa pecite 35 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Nakon što bude pečen, isključite i ostavite hleb u rerni još 45 minuta da ne bi splasnuo prilikom naglog vađenja na sobnu temperaturu.

BONUS VIDEO

02:10

NAJJEDNOSTAVNIJA PILETINA KOJA BUDI SVA ČULA! Recept koji će obožavati svi ukućani: Brzo, lako i ukusno!

(Espreso/republika/M.O./prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.