RETKO KOJA DOMAĆICA ZNA ORIGINALNI RECEPT ZA DANSKE KEKSIĆE: Njih ste jeli kod bake iz LIMENIH KUTIJA
Ilustracija, Foto: Printscreen/youtube

recept

RETKO KOJA DOMAĆICA ZNA ORIGINALNI RECEPT ZA DANSKE KEKSIĆE: Njih ste jeli kod bake iz LIMENIH KUTIJA

Odlični su kao sladak zalogaj uz kafu ili ćaj

Objavljeno:

Istorijat danskih keksića s puterom duboko je ukorenjen u danskoj kulturi i tradiciji. Ovi keksi, koji se na danskom jeziku nazivaju "smørrebrød", što bukvalno znači "puter na hlebu", vremenom su evoluirali u mnogo sofisticiraniju poslasticu koja danas uživa svetsku popularnost. Njihova istorija seže u 19. vek, period kada je Danska bila poznata po svojoj proizvodnji visokokvalitetnog putera.

U početku, danski keksići s puterom služili su kao jednostavna, ali ukusna užina koja je pružala energiju tokom dugih zimskih meseci. S vremenom, kako se kulinarska umetnost razvijala, i ovi keksi su postali rafiniraniji, sa dodatkom šećera i brašna kako bi se stvorila bogata, hrskava tekstura koja ih danas karakteriše. Korišćenje visokokvalitetnog danskog putera ostalo je ključno za njihovu proizvodnju, čime su zadržali svoju autentičnost i prepoznatljiv ukus.

Popularnost danskog keksa s puterom počela je da raste izvan granica Danske u 20. veku, posebno nakon Drugog svetskog rata, kada su se danski proizvođači hrane okrenuli izvozu kao načinu za obnovu ekonomije. Keksi su se brzo proslavili kao izvozni proizvod, zahvaljujući njihovoj sposobnosti da se dugo čuvaju bez gubitka kvaliteta i ukusa, što ih je učinilo idealnim za međunarodno tržište.

Jedan od ključnih trenutaka u istorijatu danskog keksa s puterom bilo je uvođenje prepoznatljivih limenih kutija, koje su postale sinonim za ovu poslasticu. Ove kutije ne samo da su pomogle u očuvanju svežine keksa, već su postale i popularan suvenir ili poklon, često ukrašen danskom folklorom ili simbolima koji odražavaju danskog duha i kulturu. Ova praksa je dodatno učvrstila globalnu popularnost danskog keksa s puterom, čineći ga ne samo omiljenom poslasticom, već i simbolom danske baštine.

Vreme pripreme:

35 minuta

Sastojci:

  • 400 g brašna
  • 200 g šećera u prahu
  • 250 g putera
  • 2 jajeta
  • 2 kašičice vanil-šećera
  • Priprema:

1. Puter sobne temperture umutite da bude kremast pa dodajete u prosejane brašno i šećer.

2. Pomešajte vanilin šećer u jaje sobne temperature i umutite viljuškom.

3. Sjedinite obe smese pa stavite u šprice.

4. Na pleh obložen pek-papirom istisnite oblike po želji - ima raznih oblika.

5. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 10-12 minuta.

Bonus video:

02:20

PETOČLANA PORODICA ŽIVI U PEĆINI! Otac strahuje za ŽIVOT svoje dece: Deo plafona im je pao pored glave, ZDRAVLJE IM JE NARUŠENO

(Espreso/24Sedam/V.I./Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.