OVA FIZIČKA KARAKTERISTIKA OTKIVA KOLIKO ĆE VAŠ PAS ŽIVETI: Vrhunski VETERINARI potvrdili su ovu CAKU
Ilustracija, Foto: printscreen/facebook/Newton Clarke Veterinary Surgeons

morate znati!

OVA FIZIČKA KARAKTERISTIKA OTKIVA KOLIKO ĆE VAŠ PAS ŽIVETI: Vrhunski VETERINARI potvrdili su ovu CAKU

Ovo morate znati

Objavljeno:

Analiza više od 584.000 pasa u Velikoj Britaniji otkrila je da će psi sa „stisnutim“ licem i malim njuškama verovatno živeti mnogo kraće u proseku od onih sa dužim licem i većim njuškama. Studija je objavljena u časopisu Scientific Reports i verovatno će uzbuniti vlasnike francuskih buldoga – poznatih po svojim naboranim licima i malim nosovima, piše Njujork post.

„Mužjak srednje veličine, ravnog lica poput buldoga ima tri puta veću verovatnoću da će živeti kraći život od male ženke sa dugim licem kao što je minijaturni jazavičar ili italijanski hrt“, rekla je glavna autorka Kirsten Mekmilan. Studija je ispitala podatke o 155 čistokrvnih rasa, kao i popularne mešance.

Iako većina vlasnika francuskih buldoga zna da njihovi psi ne žive toliko dugo, istraživači su otkrili da rasa ima jedan od najnižih životnih veka, samo 9,8 godina. Druge rase sa kratkim njuškama, poput velikih mastifa i engleskih buldoga, imaju prosečan životni vek od samo 9 godina i 9,3 godine, respektivno.

Pas
foto: PRINTSCREEN/X/KRCKO I SAPICE

„Ovaj rad pokazuje ljudima da na nivou populacije ovi psi ne žive dugo“, rekao je Mekmilan. „Ovo novo istraživanje naglašava ove glavne zdravstvene probleme otkrivanjem da psi s ravnim licem žive 1,5 godina manje od tipičnih pasa“, rekao je Dan O’Nil, vanredni profesor na Kraljevskom veterinarskom koledžu u Londonu.

„Pozivamo sve koji razmišljaju o kupovini rase ravnog lica da ‘stanu i razmisle’ i nabave psa sa najboljim izgledima za dug i srećan život“, dodao je on. Takođe, studija je zaključila da su minijaturni jazavičari i italijanski hrtovi — obe rase sa dugim licima — živeli u proseku 14 dugih godina.

Minijaturni kontinentalni španijeli živeli su 14,5 godina, dok se od zdravog Šiba Inu-a moglo očekivati da ostane porodični ljubimac skoro deceniju i po (14,6 godina). Međutim, studija je otkrila jednu anomaliju. Naime, rasa Lasa Apso, sa svojim sićušnim njuškama i malim, naboranim licima, imala je prosečan životni vek od 14 godina.

Istraživači nisu rekli zašto psi sa manjom njuškom žive kraće, ali je moguće zaključiti da bi njihovi mali nosovi mogli da izazovu probleme sa disanjem koji dovode do drugih zdravstvenih problema. Ali pre nego što počnete da brinete o svom ljubimcu, istraživači priznaju niz drugih faktora koji određuju prosečan životni vek pasa. Veća je verovatnoća da će ženski psi živeti duže od muških pasa, dok fizički manje rase uglavnom nadžive velike.

Bonus video:

01:51

SVE INFORMACIJE O VANTELESNOJ OPLODNJI O TROŠKU RFZO! Sagovornici Kurira odgonetnuli gde da radim vantelesnu oplodnju?

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.