OVO JE NAJGORI PROGRAM ZA PRANJE VEŠA: Šteti i ODEĆI i vašoj VEŠ MAŠINI
Ilustracija, Foto: Prinstcreen/tiktok/annie.xo.xo

savet

OVO JE NAJGORI PROGRAM ZA PRANJE VEŠA: Šteti i ODEĆI i vašoj VEŠ MAŠINI

U poslednje vreme, sve više ljudi bira da opere svoju odeću na nižoj temperaturi u pokušaju da smanji troškove rada veš mašine.

Objavljeno:

Pranje veša na 30 stepeni celzijusa ne samo da je jeftinije, već se i redovno preporučuje kao ekološki prihvatljivija opcija. Međutim, stručnjaci tvrde da ovo može biti velika greška kada je u pitanju pranje donjeg veša.

Donji veš na nižoj temperaturi – higijenski problem?

Prema studiji objavljenoj 2021. godine u časopisu Environmental Microbiology Journal, prosečan par donjeg veša odrasle osobe „sadrži oko 0,1 mg fekalija“ i pranje donjeg veša na nižim temperaturama može značiti da ovi tragovi ostaju na njima čak i ako deluju čisti.

Studija je pokazala da „temperatura igra najvažniju ulogu u kontroli patogena, zahtevajući temperature iznad 40 stepeni celzijusa do 60 stepeni celzijusa“ da bi potpuno ubili bilo koje bakterije koje se nalaze u donjem vešu, piše „Miror“.

Veš mašina
foto: Printscreen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

Tehnološki prodavac Currys preporučuje da ne samo da sortirate veš na svetle i tamne boje pre nego što ga stavite u veš mašinu, već da izdvojite i te stvari – poput peškira i donjeg veša – koji će verovatno imati najviše bakterija na sebi, i operete ih na ciklusu od 60 stepeni.

Jedan od profesora uključenih u studiju izjavio je da oni koji peru odeću na 30 do 40 stepeni verovatno šire fekalne materije na drugi veš, poput kuhinjskih krpa i jastučnica.

Studija je takođe utvrdila da ako koristite hladan program pranja za donji veš, tada „upotreba aditiva (enzima) i izbeljivača (hlor i aktivni kiseonik) postaje neophodna“, ali ovo nije definitivno rešenje za preostale fekalne materije.

Bonus video:

20:02

POPODNEVNI DNEVNIK 05.02.2024

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.