OVO JE TAČNO VREME KAD TREBA DA POSOLITE MLEVENO MESO: Ni minut KASNIJE, ako promašite biće ŽILAVIJE NEGO IKAD
Mleveno meso, Foto: Youtube/Printscreen/ University of Illinois Extension

vaŽno

OVO JE TAČNO VREME KAD TREBA DA POSOLITE MLEVENO MESO: Ni minut KASNIJE, ako promašite biće ŽILAVIJE NEGO IKAD

So može da rastvori određene molekule kao što su šećeri i proteini, što može promeniti ukus, teksturu i izgled.

Objavljeno:

Novi trikovi i saveti su uvek dobrodošli u kuhinji. Evo nekih sa kojima će mlevena govedina biti savršena.

Da li znate koliko je masti u mesu?

Dobro je znati koliko je masnoće dodato nemasnom mesu u mašini za mlevenje mesa. Pravi odnos je važan jer utiče na teksturu i ukus završnog jela.

Takođe zapamtite da se mast pečenjem pretvara u tečnost. Dakle, ako ćete pržiti mleveno meso, a zatim ocediti masnoću, učinite sebi uslugu i kupite posniju mešavinu. Ljubitelji sočnih pljeskavica prirodno će izabrati mlevenu junetinu sa malo više masti.

Ispravno ponašanje

Svako mora da vodi računa o higijenskom rukovanju mesom.

Pre svega: mleveno meso ne treba ispirati! Ali meso treba držati na hladnom (na 4 stepena Celzijusa) i iskoristiti ga u roku od jednog do dva dana od kupovine. Ako ne možete ili ne nameravate da ga koristite u tom roku odmah ga zamrznite.

Znaci da mleveno meso više nije dobro: kiselo je, jakog mirisa, meso je ljigavo ili lepljivo, ponekad goveđe meso može malo potamniti usled oksidacije, ali ako je spolja porumenelo ili je sivo ili su se pojavile zelene mrlje plave mrlje, definitivno ga bacite.

Da li pravilno odmrzavate meso?

Mleveno meso
foto: Profimedia

Ako ste u žurbi, možda ćete doći u iskušenje da odmrznete meso u tiganju dok se kuva. Ali postoji dobar razlog zašto to ne bi trebalo da radite: otopljeni kristali leda prekidaju proces smeđivanja i uništavaju ukus.

‘Pržite dok ne porumeni’ je uputstvo koje ćete obično dobiti u receptu. Procedura je, naravno, jednostavna, meso stavite u tiganj i pržite dovoljno dugo.

Ali ako zaista želite da dobijete najviše ukusa, morate pravilno ispeći meso.

Dobro zagrejte tiganj i tek onda u njega sipajte mleveno meso bez lomljenja. Sačekajte da meso porumeni i postane hrskavo sa jedne strane pre nego što ga okrenete i razbijete varjačom.

Takođe je važno da tiganj nije pretrpana, jer će u tom slučaju voda početi da se akumulira – to će sprečiti proces zapečenosti, a takođe ćete izgubiti ukus.

Začinite u pravo vreme

Kuhinjska so, So
foto: Profimedia

Ovo značajno utiče na završno jelo. So je više od samo pojačivača ukusa, ona može promeniti strukturu hrane. So može da rastvori određene molekule kao što su šećeri i proteini, što može promeniti ukus, teksturu i izgled.

Zato pljeskavice treba posoliti neposredno pre nego što ih bacite na roštilj ili neposredno pre nego što ih oblikujete. Da biste izbegli reakciju koja meso čini suvim i žilavim. Ako spremate ćufte i druga jela koja zahtevaju mešanje mesa sa ostalim sastojcima, meso možete posoliti i ostaviti da odstoji.

Pečenje u tiganju: soljenje na početku stvara suvo, hrskavije pečeno meso, soljenje na kraju čuva više soka.

Drugačije je sa suvim začinima. Začini kao što su mleveni kim, paprika i čili u prahu daju mnogo više ukusa kada se zagreju u ulju. Pa ih dodajte na početak ili pre dodavanja tečnih sastojaka.

00:14

I Saška Veselinov ne jede meso

(Espreso/City magazin/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.