NAJSTARIJI RECEPT ZA KREMASTU ČOKOLADNU TORTU IZ 1847. GODINE: Od sad ćete je praviti samo ovako - topi se u ustima
Čokoladna torta, Foto: PRINTSCREEN/YT/COOK NOW

nema joj ravne

NAJSTARIJI RECEPT ZA KREMASTU ČOKOLADNU TORTU IZ 1847. GODINE: Od sad ćete je praviti samo ovako - topi se u ustima

Čokoladin dan se obeležava svuda u svetu 27. januara

Objavljeno:

Prvi recept za čokoladnu tortu pojavio se u 19. veku, tačnije 1847. godine u kuvaru Elize Lesli. A taj prvi recept nije bio ni blizu onih kakvi su danas.

Uđite danas u bilo koju pekaru i sigurno ćete videti bogatu čokoladnu tortu među popularnim ponudama. Čokoladna torta je sada toliko glavna u mnogim kulturama da je teško zamisliti vreme kada ovaj favorit rođendanske zabave nije bio dostupan. Ali, tek u drugoj polovini 19. veka, čokolada kao aroma za kolače je zaista počela da se pojavljuje u kuvarima.

Čokolada
foto: Jaroslav Kvíz / Ifood SM / Profimedia

Pre toga, čokolada se konzumirala uglavnom kao napitak, a često se služila kao alternativa čaju ili kafi. Topla čokolada je bila posebno popularna tokom viktorijanske ere. U stvari, instruktorka Bostonske škole kuvanja, Fani Farmer, nazvala je kakao "hranjivim kao i stimulansom" i preporučivala ga posebno deci.

Najraniji recepti sa oznakom "čokoladna torta" su zapravo bili namenjeni da se jedu uz toplu čokoladu i uopšte nisu sadržali čokoladu. Postojali su čokoladni deserti, u obliku musa, krema, krem pita, pudinga, suflea i sirupa, ali čokoladne torte koje sadrže brašno nisu se pojavile u SAD-u sve do druge polovine 19. veka.

A Eliza Lesli, poznata autorka kuvara iz 19. veka je prva koja je objavila recept za ovu poslasticu. Pojavio se u knjizi "The Lady's Receipt Book" 1847. godine. Iako su evropski pekari već pekli sa čokoladom pre ovog vremena, Amerikancima je trebalo neko vreme da to urade, a recept gospođice Lesli koristi fino rendanu čokoladu, dajući torti atraktivan šareni izgled. Ona takođe uključuje sveže rendani muškatni oraščić i cimet u prahu, koji daju prijatnu začinjenost i poboljšavaju ukus čokolade.

Recept prve zapisane čokoladne torte

Potrebno je:

- 3 šolje prosejanog brašna za kolače

- ½ kašičice soli

- 1 ceo muskatni oraščić, narendan (2-2 ½ kašičice)

- 1 kašičica mlevenog cimeta

- 3 kvadrata nezaslađene čokolade, grubo seckane

- 2 šolje šećera

- 1 ½ šolje (3 štapića) neslanog putera, na sobnoj temperaturi

- 1 kašika čistog ekstrakta vanile

- 8 velikih jaja

- 2 kašike mleka

Priprema:

Postavite rešetku za rernu na donju treću poziciju i zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Namažite maslacem pleh i pospite unutrašnjost finim suvim mrvicama hleba. Istresite višak mrvica i ostavite na stranu.

Brašno za tortu prosejati sa solju, muškatnim oraščićem i cimetom; izdvojiti. Obradite čokoladu 30 sekundi u secku, dodajte ¼ šolje šećera i kuvajte 30 sekundi do 1 minuta, dok se čokolada ne isecka na veoma male granule. Ostavite na stranu.

Torta, Čokoladna torta
foto: How 2 Bake It by Marko Strižak/ Printscreen/ Youtube

U velikoj posudi umutite puter električnim mikserom na srednjoj brzini dok ne postane glatko i kremasto, oko 1 minuta. Dodajte seckanu čokoladnu mešavinu i vanilu i mutite 1 minut na srednjoj brzini. Umutite preostalih 1 ¾ šolje šećera oko ¼ šolje odjednom, mutite 20 do 30 sekundi nakon svakog dodavanja. Kada se sav šećer ubaci, mutite 5 minuta. Umutite dva po dva jajeta, mutite 1 minut nakon svakog dodavanja; zaustavite se da povremeno ostružete činiju i mutilice.

Na maloj brzini, postepeno dodajte polovinu mešavine brašna, muteći samo dok se potpuno ne sjedini. Umutite mleko, zatim preostalo brašno. Ostružite posudu i mešalice gumenom lopaticom i promešajte da biste bili sigurni da je testo glatko. Kašikom stavite testo u pripremljenu tepsiju i zagladite vrh.

Čokoladna torta
foto: Prntscreen/Youtube

Pecite 55 do 60 minuta, dok čačkalica zabodena u najdeblji deo ne izađe čista. Sve pukotine na vrhu torte treba da izgledaju vlažne, a ne suve. Ohladite tortu u kalupu 20 minuta. Koristite nož sa tankim sečivom da olabavite tortu iz kalupa, pokrijte pleh rešetkom i okrenite ih. Pažljivo skinite pleh i ostavite da se kolač potpuno ohladi naopako.

Kada je torta potpuno pečena, zamotajte hermetički plastičnom folijom i ostavite da odstoji preko noći pre serviranja. Isecite na tanke kriške nazubljenim nožem. Ukrasite posipanjem šećera ili glazurom od 4 belanca umućena sa 2 šolje šećera.

bonus video

03:31

OVO JE RECEPT ZA PRAVE SREMAČKE SALČIĆE! Posebnu slast im daje NEOBIČAN SASTOJAK po kome su ovi kolačići dobili ime

(Espreso/zenablic/Iris Krdžić/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.