SVI LJUBITELJI ALVE ĆE POLUDETI ZA OVIM RECEPTOM TORTE OD SVEGA 4 SASTOJKA: Ukus je toliko PREFINJEN mami na GREH
Ukus alva torte je toliko prefinjen da nećete moći da prestanete da je jedete, Foto: printscreen/ youtube/ Miretova Kuhinja

recept i video

SVI LJUBITELJI ALVE ĆE POLUDETI ZA OVIM RECEPTOM TORTE OD SVEGA 4 SASTOJKA: Ukus je toliko PREFINJEN mami na GREH

Alva je, kao poslastica, poznata vekovima, a recept za ovaj orijentalni slatkiš prenosi se s kolena na koleno. Sada imamo i recept za tortu od ovog neodoljivog slatkiša.

Objavljeno:

Alva je poslastica koja se najčešće priprema u Balkanskim i zemljama istočnog Mediterana. Recept za nju su najverovatnije na ove prostore doneli Turci Osmanlije tokom osvajanja balkanskih područja.

Svi ljubitelji ovog orijentalnog slatkiša će poludeti i za ovom brzom tortom u čijoj je osnovi alva. Sprema se vrlo brzo i lako, sve što vam treba su 4 sastojka. Njena kremasta struktura učiniće da se topi u vašim ustima. Ukus je toliko prefinjen da nećete moći da prestanete da je jedete.

Sastojci:

  • 500 gr ćeten alve
  • 600 gr mlevene plazme posne
  • 800 gr šlaga
  • 8 dl mleka

Za ukrašavanje:

  • 150 gr šlaga
  • 200 ml mleka
  • jestive perle za tortu

Priprema:

Umutite šlag sa mlekom. Ćeten alvu izdrobite i zajedno sa mlevenom plazmom je dodajte u šlag i dobro izmešajte tako da dobijete ujednačenu i kompaktnu smesu. Smesu prebacite u veći tanjir i rasporedite. U veću čašu sipajte mlaku vodu i poslastičarskom špatulom oblikujte tortu u obliku kupe ili drugog željenog oblika. Prebacite je u zvono za tortu i stavite u frižider da se stegne kako biste je lakše sekli. Umutite šlag za ukrašavanje i njime premažite tortu. Na kraju tortu pospite ukrasnim perlama i uživajte.

Ova torta može da se pravi i od alve sa pistaćima ili nekim drugim ukusom po vašoj želji, što će kremastu strukturu učiniti još bogatijom.

Takođe torta može biti i posna, samo treba da koristite posnu plazmu, a umesto mleka šlag umutite gaziranom vodom.

BONUS VIDEO:

01:41

DA LI JE KINESKI TRŽNI CENTAR BIO OSIGURAN? Stručnjak: Iznošenje robe NAM GOVORI SAMO JEDNO, požari se samo njima dešavaju

(Espreso/ I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.