STARINSKI RECEPT ZA SAČ IZ RERNE ĆE VAS RASPAMETITI UKUSOM: Prelako se pravi, a ukusan kao iz najboljeg restorana
Ilustracija, Foto: Printscreen/Instagram/ashpaziy_khalagh

uuuh, kakav ukus

STARINSKI RECEPT ZA SAČ IZ RERNE ĆE VAS RASPAMETITI UKUSOM: Prelako se pravi, a ukusan kao iz najboljeg restorana

Sač ili vršnik, kako ga nazivaju, predstavlja neizostavan deo tradicionalnog načina pripreme hrane na ognjištu

Objavljeno:

Ovaj metalni, keramički ili zemljani poklopac omogućava pečenje hleba, lepinja, pita, mesa i drugih specijaliteta na poseban način. Njegovo poreklo može se pratiti kroz istoriju, a interesantno je da se termin "sač" ustalio u Srbiji kao zamena za tradicionalni vršnik još od 19. veka. U Srbiji se terminom "sač" obično podrazumeva metalni poklopac, koji je vremenom postao standardna oprema za pripremu hrane na ognjištu. Interesantno je da je ovaj poklopac nastao od kombinacije crepulje, ali bez rupe na sredini dna i poklopca – sača. Nekada je vršnik, poklopac koji je pratio crepulju, bio u širokoj upotrebi pre nego što ga je zamenio metalni sač. Za jelo koje se sprema u saču možete koristiti šta vi želite od povrća, ali ovo je najbolja opcija.

Za ovaj recept, od povrća vam je potrebna glavica kupusa, luk, zelena paprika, praziluk i šargarepa, sve otprilike se stavlja, odnosno onoliko povrća koliko vi želite. Probajte i starinske sarme sa kiselim kupusom!

Sastojci:

500 grama junećeg mesa (najbolja je kombinacija dve vrste svinjetina i junetina)

glavica kupusa

1 zelena paprika

1 crvena paprika

2 paradajza

štap celera

300 grama krompira

Prvo sač rukama namažite mašću podjednako sa svih strana.

Nakon toga povrće se seče sitno. Počnite od zelene i crvene paprike. Kupus se ne renda već se seče na kockice i na taj način se samo razdvoji, bez rendanja. Prut celera nasecite na kockice. Dva paradajza isecite na kockice takođe. Meso iseckajte sitno, a najbolje je da budu dve vrste mesa. Od začina iskoristiti suvi začin ili so, slatku crvenu začinsku papriku i biber. Iseckajte crni i beli luk sitno i stavite još jedan red mesa. Posle mesa i luka naređajte i krompir. Sač zatvorite i on ide u hladnu rernu. Uključite temperaturu na 180 stepeni i tako se krčka narednih tri do tri i po sata.

bonus video

02:43

MAJSTOR ZA GULAŠ OTKRIO SAVRŠEN RECEPT: Stvar je u krčkanju, da sve bude prirodno, ali i u još jednom VAŽNOM SASTOJKU!

(Espreso/republika/Nevena Jakovljević/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.