SAMO NA OVAJ NAČIN ĆE JAJA BITI SVEŽA MESECIMA: Premažite ih JEDNIM SASTOJKOM i nemojte brinuti o TROVANJU
Jaja, Foto: Profimedia

sjajno

SAMO NA OVAJ NAČIN ĆE JAJA BITI SVEŽA MESECIMA: Premažite ih JEDNIM SASTOJKOM i nemojte brinuti o TROVANJU

Postupak je jednostavan, a koristićete namirnicu koju već imate kod kuće

Objavljeno:

Svežina namirnica je ključni faktor u pripremi hrane, a u nekim slučajevima može biti i fatalna, pa je dobro znati trikove za bolje očuvanje. Jaja mogu biti posebno nezgodna u ovom pogledu. Ako ih skladištite na pogrešan način, lako će vas iznenaditi, pa mnogi pribegavaju genijalnim rešenjima. Jedan od njih uključuje ulje.

Koliko je efikasan metod

Možda ste već čuli za ovaj metod, ali da li je zaista efikasan? Kratak odgovor je da. Studija Journal of Food Science iz 2011. godine pokazala je da su nakon pet nedelja jaja premazana uljem ostala bolje očuvana od onih koja nisu bila podvrgnuta takvom tretmanu.

Jaja
foto: Printscreen/Youtube/JednostavnoUkusno

Šta je održalo svežinu

Možda se pitate i zašto bi ulje održavalo jaja svežima? Sve se svodi na poroznost. Jaja prirodno dolaze sa zaštitnom ljuskom koja sprečava vlagu i bakterije. Ali nije savršeno. Vremenom se kvari. Ovaj proces možda neće pokriti celu površinu svakog jajeta, ali s druge strane, posebno ako je jaje pogrešno uskladišteno, ne možete baš računati na to.

Kako da to izvedete

Ulje može pomoći da se produži rok trajanja jaja, a evo kako da to obezbedite na pravi način. Počnite sa čistim, svežim jajima. Kartonska kutija iz prodavnice će biti u redu - samo proverite datum pakovanja za maksimalnu svežinu. Onda uzmi malo ulja, nije bitno kakvo, koristi ono što je jeftinije i što imaš pri ruci. Podmazivanje jaja je prilično jednostavno. Dovoljno je koristiti rukavice ili krpu, ali najlakše je uzeti kuhinjski peškir koji ćete posle jednostavno baciti.

Dobro ih nauljite i vratite u kutiju, pa ih čuvajte u frižideru a nikako na vratima, jer u tom slučaju ni ulje neće mnogo sprečiti da se pokvare, pogotovo ako često otvarate frižider.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/24sedam/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.