DOKTOR ČUBRILO OTKRIO KOJA POGUBNA STVAR SE DESI KADA POPIJETE CEĐENI SOK: Skok INSULINA i MASNA JETRA nisu najgore
Dejan Čubrilo, Foto: Printscreen/RTS

važno

DOKTOR ČUBRILO OTKRIO KOJA POGUBNA STVAR SE DESI KADA POPIJETE CEĐENI SOK: Skok INSULINA i MASNA JETRA nisu najgore

Kada hranu ne varimo na pravi način, ta hrana koja se nije provarila jeste predmet delovanja bakterija, gljivica ili parazita, svih onih koji vole takvu sredinu

Objavljeno:

Detoksikacija organizma ceđenim sokovima od voća i povrća postala je veoma popularna među ljudima, posebno kod omladine. Obično se vode savetima koji kruže po inernetu, bez saveta stručnjaka. Naime, vrlo lako možete pronaći programe koji garantuju čišćenje tela od toksina, a uz to gubitak i kilograma. Međutim, vlada velika zabluda koju ozbiljno može da narušu vaše zdravlje, a potpruno je razjasnio cenjeni dr Dejan Čubrilo.

Kada je zapravo pravo vreme za detoksikaciju i kome je to stvarno potrebno, da li smemo da se „detoksikujemo“ voćnim sokovima na svoju ruku – samo su neka od mnogih pitanja koja muče sve nas.

Kako se pravilno čisti organizam i kada je pravo vreme za to, otkriva prof. dr Dejan Čubrilo, specijalista medicine sporta i profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu. On komentariše i da li je detoksikacija danas postala moda.

Ceđeni sok
foto: Profimedia

„Da, to jeste moda. Ja sam apsolutno protiv mode, u smislu ja sam na detoksu tri dana, na postu sam tri dana… Protiv toga sam da to bude ja sam uzimao 10 dana taj i taj sok.“ „To je takav skok insulina od tako zdravog soka, to će biti stimulus za blokadu topljenja potkožnih masnoća, stimulus za pravljenje više holesterola i stimulus da vam se jetra zamasti“, ističe doktor.

Dakle, detoks odnosno čišćenje organizma mora biti sistematsko. Kada kažemo „intoksiciramo se“ i kad znamo da smo se intoksircirali, znamo da smo poremetili dobru ravnotežu u crevima i to je ključ cele priče. Kako se ona remeti, to je jako bitna stvar – kada hrana nije provarena. To je ključ cele priče.

„Kada hranu ne varimo na pravi način, ta hrana koja se nije provarila jeste predmet delovanja bakterija, gljivica ili parazita, svih onih koji vole takvu sredinu. Mikrobi vole prljavu sredinu. Nije poenta da smišljamo lekove nego da smislimo kako da sredinu napravimo takvom da njima ne prija“, ispričao je dr Ćubrilo za emisiju „Ordinacija“ na RTS-u, piše kurir.rs.

01:18

DA LI STE ČULI ZA BALKANSKI LJUBAVNI ELIKSIR? Etnološkinja o šok receptu za napitak: OVO JE GLAVNI SASTOJAK BEZ KOGA NE MOŽE

(Espreso/Nova.rs/ Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.