SRBI GRABE OVU RIBU ZA BADNJE VEČE, A NEMAJU POJMA OVU STVAR O NJOJ: Evo kako utiče na vaše ZDRAVLJE i ORGANIZAM
Oslić, Foto: Printscreen/youtube/SašinaKuhinja

pažnja

SRBI GRABE OVU RIBU ZA BADNJE VEČE, A NEMAJU POJMA OVU STVAR O NJOJ: Evo kako utiče na vaše ZDRAVLJE i ORGANIZAM

Spada u nemasne ribe sa visokim sadržajem vode, što automatski znači i malo kalorija i zasićenih masti

Objavljeno:

Oslić je širom sveta izuzetno popularna vrsta morske ribe, koju karakteriše pun ukus belog, mekanog mesa od koga se prilično jednostavno odvajaju kosti. Dodamo li tome izvanredne zdravstvene prednosti i dostupnost tokom cele godine, jasno je zašto bi oslić trebalo što češće da bude na našoj trpezi.

Najkorisnije materije koje sadrži oslić

Prema navodima američke Nacionalne baze podataka o nutrijentima (USDA) u osliću se nalazi velika količina korisnih materija na osnovu koje je formiran pozitivan i preporučljiv nutritivni profil ove vrste ribe. U 100 grama oslića je:

Oslić
foto: Printscreen/youtube/Mikina Kuhinja

78 kcal

17,54 g proteina

0,88 g ukupnih masti

20 mg holestrola

1,1 mg vitamina C

100 mg natrijuma

44 mg kalcijuma

0,95 mg gvožđa

ostali vitamini, minerali, elektroliti…

Zdravstvene prednosti koje nam nudi oslić

1. Izuzetan nutritivni profil

Oslić je jedan od najboljih izvora esencijalnih masnih kiselina, proteina, minerala i vitamina rastvorljivih u mastima, poput vitamina A, E i D. Spada u nemasne ribe sa visokim sadržajem vode, što automatski znači i malo kalorija i zasićenih masti.

2. Aminokiseline i proteini

Oslić sadrži nemasno, belo meso koje ima dobar profil aminokiselina. 100 g ribe ove ribe daje daje 17,54 g proteina, što je 31 odsto dnevno preporučenih vrednosti. Sastav proteina je potpun u smislu da su sve esencijalne aminokiseline u zdravim razmerama. a tu je velika količina andioksidanata.

Oslić
foto: Printscreen/youtube/Mikina Kuhinja

3. Visok sadržaj zdravih masti

Oslić je dobar izvor polinezasićenih masnih kiselina, a studije pokazuju da konzumiranje smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, gojaznosti i hipertenzije. Morski plodovi i riba imaju malo zasićenih a više polinezasićenih masti koje su zdrave za srce, uključujući omega-3 masne kiseline.

4. Manje žive u odnosu na drugu morsku ribu i plodove

Oslić sadrži samo 0,079 ppm žive u svom mesu. Američka FDA kategorizuje oslića u deo morske hrane sa oznakom „najbolji izbor“, ako se u obzir uzima nivo žive u njegovom mesu. Preporuka za konzumiranje 2-3 porcije nedeljno.

5. Specifične kiseline

Oslić je umeren izvor omega-3 eikozapentaenske kiseline (EPA), dokozapantaenske kiseline (DPA) i dokozaheksaenske kiseline (DHA) – važnih i specifičnih masnih kiselina. Istraživanja pokazuju da one, pre svega DHA, igraju važnu ulogu u razvoju nervnog sistema, posebno kod novorođenčadi i dece.

6. Važni vitamini i antioksidansi

Slično bakalaru, oslić sadrži određene količine vitamina A i C u svom mesu. Međutim, to ne ugrožava dobre količine omega-3 esencijalnih masnih kiselina kao što su ALA, DHA i DPA koje pomažu u mnogim telesnim funkcijama, pa i održavanju zdrave sluzokože i kože.

Vitamini B-kompleksa kao što su niacin i piridoksin (B-6) se takođe nalaze u osliću, koji je dobar izvor i vitamina E, B12, tiamina i riboflavina.

7. Minerali

Ova riba je prirodni izvor minerala, uključujući jod, kalcijum, cink, kalijum, fosfor i magnezijum. Jod je važan element ljudske ishrane i neophodan je za sintezu tiroidnih hormona, a svi ostali minerali takođe čine oslić izuzetno zdravom ribom.

Ogromne prednosti za srce i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti

Masne kiseline igraju ključnu ulogu u smanjenju krvnog pritiska i otkucaja srca i pomažu u poboljšanju kardiovaskularne funkcije. Istraživanja su nedvosmisleno pokazala da omega-3 masne kiseline smanjuju rizik od aritmija, koje mogu dovesti do iznenadne smrti.

Kod odraslih osoba, nekoliko velikih ispitivanja je procenilo efekat morske ribe ili ribljeg ulja na bolesti srca. U ispitivanju objavljenom u National Library of Medicine, osobe koje su preživele srčani udar a uzimale su 1-gram kapsule omega-3 masti svaki dan tokom tri godine, imale su manju verovatnoću da će imati ponovljeni srčani udar, moždani udar ili umreti od iznenadne smrti, u odnosu na ljude koji su uzimali placebo.

Bonus video:

05:30

Majke i snajke humantirana akcija

(Espreso/Eklinika/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.