EVO ŠTA DANAS MORATE JESTI AKO PLANIRATE DA PIJETE VEČERAS: Ova hrana će pomoći VAŠOJ JETRI
Prijatelji nazdravljaju, Foto: Profimedia

pažnja

EVO ŠTA DANAS MORATE JESTI AKO PLANIRATE DA PIJETE VEČERAS: Ova hrana će pomoći VAŠOJ JETRI

Bolje sprečiti nego lečiti

Objavljeno:

Alkohol nije dobar za naš organizam, to i vrapci na granama znaju, ali on nam pomaže da se opustimo, da budemo veseli, da đuskamo i da nam celi svet izgleda lepši nego što jeste. A to sve nam je baš potrebno na prelazu iz stare u Novu godinu.

Da biste bili sigurni da vas pokoja čašica više za doček neće upropastati i zakucati za klozetsku šolju narednog jutra, tokom današnjeg dana, odnosno pre planirane pijanke, jedite neke od ovih namirnica.

1. Jaja

Jaja su izuzetno hranljiva i mogu da zasite. Odličan isu zvor proteina, a ako ih konzumirate pre usoa alkohola, omogući će sporije pražnjenje želuca i odloženu apsorpciju alkohola. Osim toga, proteini iz jaja su makronutrijenti koji dugo održavaju osećaj sitosti, pa ćete posle ovog obroka izbeći izraženu želju za hranom koja je karakteristična nakon pijanke.

Doručak, Hrana, Jaja, Slanina
foto: Printscreen YouTube/Restoran Lovački dom Valjevo

2. Ovsene pahuljice

Ovsena kaša je odličan izvor vlakana i proteina, koji istovremeno daju osećaj sitosti i ublažavaju dejstvo alkohola. Pored toga, ovsena kaša je bogata gvožđem, vitaminom B6 i kalcijumom. Istraživanja su pokazala da ovsena kaša ima zaštitno dejstvo na jetru i smanjuje rizik od oboljenja jetre izazvanih alkoholom te poboljšava funkciju jetre.

3. Banane

Bogate vlaknima, banane su odličan i lako dostupan obrok koji je dobro jesti pre konzumiranja alkohola jer će usporiti apsorpciju alkohola u krvotok. Pored toga, banane su bogate kalijumom, koji može sprečiti neravnotežu elektrolita povezanu sa unosom alkohola. Pošto banane imaju 75% vode, one pomažu i u hidrataciji, što je njihova dodatna prednost.

4. Grčki jogurt ili kiselo mleko

Ovaj jogurt je odličan izvor kvalitetnih proteina, masti i ugljenih hidrata i jedan je od najboljih izbora pre večeri ispijanja alkohola. Ključni su opet proteini koji se sporo vare i usporavaju apsorpciju alkohola. Takođe će vas držati sitima tokom večeri kako biste izbegli prejedanje nakon alkohola.

5. Čija semenke

Čija semenke su odličan izvor vlakana i proteina, kao i mikronutrijenata kao što su mangan, magnezijum, fosfor i kalcijum. Vlakna usporavaju pražnjenje želuca i apsorpciju alkohola u krvotok. Pored toga, čija semenke su bogate antioksidansima, koji štite ćeliju od oštećenja i pružaju zaštitu jetri.

Čija semenke
foto: Printscreen/Youtube/ Lekovite Biljke

6. Grejpfrut

Grejpfrut je citrusno voće koje snabdeva organizam vlaknima, kao i vitaminima A i C. Sadrži i naringenin i naringin, dva antioksidansa koji sprečavaju oštećenje jetre i poboljšavaju zdravlje jetre, koja je ugrožena prekomernom konzumacijom alkohola.

7. Avokado

Bogat mononezasićenim masnim kiselinama zdravim za srce, avokado je jedna od najboljih namirnica za konzumiranje pre alkohola. Ova mast se veoma sporo vari u stomaku, što će znatno usporiti apsorpciju alkohola u krvotok. Pored toga, avokado je bogat kalijumom, koji pomaže u ravnoteži elektrolita.

Bonus video:

05:30

Majke i snajke humantirana akcija

(Espreso/24sedam/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.