ukućani će biti prezadovoljni
TORTA "CARICA" OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ: Fil sa čokoladom i lešnikom - najlepša poslastica za Novu godinu i Božić
Torta "Carica" osvaja na prvi zalogaj zbog fila sa čokoladom i lešnikom, a najleša je za Novu godinu i Božić
Žene sigurno već polako prave spisak namirnica koje treba da kupe za praznike koji na stižu.
Slave su već počele, ali sada su nam Nova godina i Božić sve bliži.
Tradicija se kod nas poštuje i trudimo se da nam trpeza iz godine u godinu bude sve bogatija.
Zna se da je starinska sarma obavezna za ručak, ali pre toga i razne pite, salate, rolati...
Sada dolazimo do najslađeg dela, a to su poslastice.
Jedna torta "Carica" čije ime i samo govori je toliko dobra, a svi ljubitelji slatkiša neće moći da je odbiju.
Potrebni sastojci za ovaj recept su:
Za 4 kore:
150 g oštrog brašna
260 g belanaca
100 g prženih mlevenih lešnika
80 g šećera
Za krokant:
500 ml slatke pavlake
120 g šećera
120 g grubo mlevenih lešnika
Čokoladna krema:
300 g slatke pavlake
5 žumanaca
50 g putera
4 kašike šećera
150 g čokolade
Priprema je tu:
Kore: Mikserom dobro umutite belanca, a zatim dodajte šećer i mutite dok smesa ne postane čvrsta.
Pažljivo ručno umešajte brašno i lešnike, pa podelite smesu na 4 dela.
Na papiru za pečenje nacrtajte krug prečnika 24 cm i lagano ga nauljite.
Ravnomerno rasporedite smesu za kore na papiru i pecite svaku koru oko 10 minuta dok ne dobiju blagu boju.
Pecite ih na 180°C i ostavite da se ohlade. Krokant: Rastopite šećer na laganoj vatri, umešajte grubo mlevene lešnike i raširite smesu na papiru za pečenje ili silikonskoj podlozi da se stegne. Zatim sameljite lešnike i umešajte ih u šlag koji ste prethodno napravili od 500 ml slatke pavlake.
Čokoladna krema: Žumanca skuvajte sa šećerom na pari uz stalno mešanje. Umešajte otopljenu čokoladu u žumanca i ostavite smesu da se ohladi u frižideru. U hladnu kremu mikserom dodajte prethodno umućen puter, a zatim ručno umešajte šlag od slatke pavlake.
Postupak slaganja: Kora-čokoladna krema-šlag s krokantom-kora-čokoladna krema-šlag s krokantom-kora-čokoladna krema-šlag s krokantom-kora-čokoladna krema.
Uživajte u raskošnoj torti za praznike.
Bonus video:
(Espreso/Svetplus.com/O.J/Prenela: N.J.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!