TORTA "CARICA" OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ: Fil sa čokoladom i lešnikom - najlepša poslastica za Novu godinu i Božić
Torta "Carica", Foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

ukućani će biti prezadovoljni

TORTA "CARICA" OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ: Fil sa čokoladom i lešnikom - najlepša poslastica za Novu godinu i Božić

Torta "Carica" osvaja na prvi zalogaj zbog fila sa čokoladom i lešnikom, a najleša je za Novu godinu i Božić

Objavljeno:

Žene sigurno već polako prave spisak namirnica koje treba da kupe za praznike koji na stižu.

Slave su već počele, ali sada su nam Nova godina i Božić sve bliži.

Tradicija se kod nas poštuje i trudimo se da nam trpeza iz godine u godinu bude sve bogatija.

Zna se da je starinska sarma obavezna za ručak, ali pre toga i razne pite, salate, rolati...

Sada dolazimo do najslađeg dela, a to su poslastice.

Jedna torta "Carica" čije ime i samo govori je toliko dobra, a svi ljubitelji slatkiša neće moći da je odbiju.

Belanca u činiji
Belanca u činijifoto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

Potrebni sastojci za ovaj recept su:

Za 4 kore:

150 g oštrog brašna

260 g belanaca

100 g prženih mlevenih lešnika

80 g šećera

Kore za tortu 'Carica'
Kore za tortu "Carica"foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

Za krokant:

500 ml slatke pavlake

120 g šećera

120 g grubo mlevenih lešnika

Čokoladna krema:

300 g slatke pavlake

5 žumanaca

Žumanca u činiji
Žumanca u činijifoto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

50 g putera

4 kašike šećera

150 g čokolade

Priprema je tu:

Kore: Mikserom dobro umutite belanca, a zatim dodajte šećer i mutite dok smesa ne postane čvrsta.

Pažljivo ručno umešajte brašno i lešnike, pa podelite smesu na 4 dela.

Fil za tortu 'Carica'
Fil za tortu "Carica"foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

Na papiru za pečenje nacrtajte krug prečnika 24 cm i lagano ga nauljite.

Ravnomerno rasporedite smesu za kore na papiru i pecite svaku koru oko 10 minuta dok ne dobiju blagu boju.

Pravljenje fila za tortu 'Carica'
Pravljenje fila za tortu "Carica"foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

Pecite ih na 180°C i ostavite da se ohlade. Krokant: Rastopite šećer na laganoj vatri, umešajte grubo mlevene lešnike i raširite smesu na papiru za pečenje ili silikonskoj podlozi da se stegne. Zatim sameljite lešnike i umešajte ih u šlag koji ste prethodno napravili od 500 ml slatke pavlake.

Filovanje torte 'Carica'
Filovanje torte "Carica"foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

Čokoladna krema: Žumanca skuvajte sa šećerom na pari uz stalno mešanje. Umešajte otopljenu čokoladu u žumanca i ostavite smesu da se ohladi u frižideru. U hladnu kremu mikserom dodajte prethodno umućen puter, a zatim ručno umešajte šlag od slatke pavlake.

Postupak slaganja: Kora-čokoladna krema-šlag s krokantom-kora-čokoladna krema-šlag s krokantom-kora-čokoladna krema-šlag s krokantom-kora-čokoladna krema.

Uživajte u raskošnoj torti za praznike.

Parče torte 'Carica'
Parče torte "Carica"foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

Bonus video:

01:00

RAŠINA KUHINJA Domaće fetućine

(Espreso/Svetplus.com/O.J/Prenela: N.J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.