OBAVEZNO DODAJTE 1 VRSTU MESU U SARMU: Na takvoj su NAŠI STARI odrasli, PRAVA STARINSKA, nema BOLJE
Sarma u šerpi, Foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

NJAMI

OBAVEZNO DODAJTE 1 VRSTU MESU U SARMU: Na takvoj su NAŠI STARI odrasli, PRAVA STARINSKA, nema BOLJE

Toliko je dobra da će vam voda krenuti na usta

Objavljeno:

Napravite starinsku sarmu za čiji recept će sve svi trkati.

Toliko je dobra da će vam voda krenuti na usta.

Jedna vrsta mesa daje poseban ukus.

Sastojci

Za fil:

1 kg mlevenog mesa po želji

Sarma
foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

4 srednje glavice crnog luka

1 veća šargarepa

4 krompira srednje veličine

I još:

2 veće glavice kiselog kupusa

po potrebi pirinač

Sarma
foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

suvi biljni začin

beli luk u prahu

slatka aleva paprika

ulje

2-3 suva rebra

Sarma
foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

slatka aleva paprika

ulje

2-3 suva rebra

Priprema

Luk očistiti i izmiksirati u blenderu kao kašu. U tiganj stavite ulje (kao što inače stavljate za dinstanje) i kada se zagreje staviti luka i naliti sa vodom. U to narendati 1 šargarepu. Dinstati 15-ak minuta.

Kada je gotovo dodati suvi biljni začin po želji i promešati, dodati meso i lepo upržiti. Kada je gotovo dodato šaku očišćenog i opranog pirinča i pržiti još 5 minuta. Onda krompir oljuštite i narendajte na krupno i dodajte smesi, zatim malo mlevenog bibera i belog luka u prahu. Pržiti još 2-3 minuta dok se sve lepo ne sjedini. Skloniti sa šporeta da se malo prohladi.

Sarma
foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

Od glavice kiselog kupusa odvojiti listove i stanjite nožem koren lista. Što vam ostane neupotrebljivo od glavice kupusa iseći na sitne kocke poređati na dno šerpe, (voda prolazi, a neće vam zagoreti sarma). Filovati, uvijati sarmice i ređati u šerpu. Kada popunite prvi red poređati suva rebarca, pa nastavite sve dok imate fila.

Kada je uvijanje gotovo preklopite sarme sa još dva tri lista odozgo. Nalijte vodom i poklopite sarme plitkim tanjirom u sredini šerpe (tanjir duplo manji od šerpe) i ostavite da se krčka pola sata.

Sarma
foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

Zatim u malu šerpicu staviti malo ulja i na tihoj vatri ga ugrejte. Stavite jednu kašiku aleve paprike i propržiti 15-ak sekundi dok ne počne lepo da peni... Nalijte sarme sa paprikom i još malo vode, da sarme budu pokrivene i da se lepo krčkaju. Kuvati 2-3 sata dok kupus dobro ne omekša, uz povremeno dodavanje vode. Kada je kupus kuvan skloniti tanjir i sarme staviti u zagrejanu rerni na 200 stepeni, dok preostala voda ne ispari i dok se lepo ne zapeku. Ako vam je ostalo više vode šerpu obložite folijom, pa onda ubacite u rernu, pa kad ispari voda sklonite da se zapeče.

(Espreso/Recepti.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.