TRADICIONALNA MATERINA POGAČA IZ VOJVODINE, OVO JE NAJBOLJI RECEPT: Dva sastojka daju MEKOĆU, topi se u ustima
Pogača, Foto: Printscreen/youtube/Jelajelena Petrovic

Običaj za koji malo ko zna

TRADICIONALNA MATERINA POGAČA IZ VOJVODINE, OVO JE NAJBOLJI RECEPT: Dva sastojka daju MEKOĆU, topi se u ustima

Ovo jelo od testa se služi na vojvođanskim svadbama kao simbol majčinske ljubavi koju nevesta sa sobom nosi u novi dom posle udaje

Objavljeno:

Naš narod ima živopisne i lepe običaje koji, na žalost, polako nestaju. Jedan od njih je pripremanje materine pogače koju mesi nevestina majka za svadbu ćerke, koju potom mladenci podele sa gostima koji ih časte parama.

Materina pogača se služila na vojvođanskim svadbama, može biti slana ili slatka, a simbolizovala je majčinsku ljubav koju nevesta sa sobom nosi u novi dom posle udaje. Iako se najčešće pravila i bila deo svadbenih običaja ova pogača je toliko lepa i ukusna da možete da je napravite kad god poželite.

Testo, Pogača
foto: Printscreen/youtube/Jelajelena Petrovic

Sastojci:

600-700 g brašna

2 jaja

30 g kvasca

300 ml mleka

100 g putera

50 ml ulja

so, malo šećera

1 žimance

susam

200 g suvog grožđa i 300 g oraha ukoliko pravite slatku verziju ove pogače

Testo, Pogača
foto: Printscreen/youtube/Jelajelena Petrovic

Priprema:

U malo mlakog mleka rastvoriti kvasac sa kašikom šećera i dodati 2 jaja, ulje zatim ostatak mleka. Dodati brašno, so i zamesiti srednje tvrdo testo. Ostaviti u vanglici da malo naraste pa ga razviti. Premazati omekšanim maslacom a potom testo urolati.

Seći rolate i ređati u podmazan pleh, a u sredinu staviti jedan veći okrugao komad. Ostavite pogaču da naraste, premažite žumancetom i pospite susamom. Peći na 200 stepeni 45 min. Slatka verzija ove pogače pravi se na isti način s tim što se pre rolanja testo pospe suvim grožđem i mlevenim orasima, pa tek onda urola. Sve ostalo je isto.

Bonus video:

01:49

POZNATI KUVAJU U EMISIJI MAJKE I SNAJKE Recept za pileća krilca sa pivom kakve dosad niste probali, za sam kraj VIP nedelje

(Espreso/Srećna republika/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.