recept
NAPRAVITE NAJKREMASTIJU ITALIJANSKU PASTU SA PEČURKAMA: Belo vino i parmezan daju NESTVARNO DOBAR UKUS
Zdrava i ukusna kremasta pasta sa pečurkama je zasitan i lagan obrok, ali uz belo vino i parmezan koji se dodaju, samo se pojačava ukus pečuraka, dok kremasta tekstura daje jelu poseban šmek
Pasta sa pečurkama je tako kremasta, a predstavlja lagan obrok koji možete da jedete i za ručak i za večeru, takva je i pasta u kremastom sosu sa graškom, koju takođe možete brzo da napravite.
Pasta sa pečurkama je spektakularna jer u nju ide belo vino, ljubičasti luk, parmezan koji posebno ističu ukus pečuraka. Odličan obrok kada nemate ideju šta da jedete.
Sastojci:
240 ml pilećeg bujona
30ml maslinovog ulja
675g šampinjona
so i crni biber po izboru
3 srednja ljubičasta luka, izmlevena
2 srednja čena belog luka, izmlevena
2 supene kašike listova majčine dušice
120 ml belog vina
450 g paste
85 g putera
85 g parmezana
10 g peršuna
Priprema:
Sipajte pileći bujon u malu činiju ili posudu za merenje tečnosti. U velikom tiganju zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte pečurke, začinite solju i biberom i kuvajte, često mešajući drvenom kašikom, dok vlaga ne ispari i pečurke ne porumene, 12 do 15 minuta, kako bi bile ukusne za pastu.
Dodajte ljubičasti luk, beli luk i majčinu dušicu i kuvajte, neprestano mešajući, dok ljubičasti luk ne omekša - 30 sekundi do 1 minuta. Dodajte vino, vrteći tiganj i stružući sve zaglavljene komadiće drvenom kašikom, dok vino ne ispari za polovinu, oko 30 sekundi. Dodajte mešavinu pilećeg bujona, lagano začinite solju i stavite da provri. Smanjite toplotu na srednje nisku i kuvajte povremeno mešajući, dok se mešavina pečuraka ne zgusne - oko 5 minuta.
Isključite ringlu. U međuvremenu, u loncu sa kipućom posoljenom vodom skuvajte pastu. Prebacite pastu u tiganj sa pečurkama zajedno sa 180 ml vode u kojoj se kuvala testenina. Ocedite testeninu. Zagrejte sos i testeninu na visokoj temperaturi i kuvajte, brzo mešajući, dok pasta ne postane al dente i dok se sos ne zgusne.
Dodajte puter, promešajte i brzo mešajte da se rastopi u sosu. Uklonite sa vatre, dodajte 3/4 rendanog sira i sav peršun i brzo mešajte da se sjedini. Začinite solju po ukusu. Poslužite odmah, dodajući preostali rendani sir za stolom.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!