KARDIOLOG OTKRIVA KOJU POPULARNU HRANU NIKADA NE JEDE: Pritisak i ŠEĆER od ovoga SAMO SKAČU, a SRBI to jedu nonstop
Ilustracija, Foto: Profimedia / Kittipong Jirasukhanont / Alamy / Alamy /

pažnja

KARDIOLOG OTKRIVA KOJU POPULARNU HRANU NIKADA NE JEDE: Pritisak i ŠEĆER od ovoga SAMO SKAČU, a SRBI to jedu nonstop

Ovo je hrana od koje vam skaču pritisak i šećer

Objavljeno:

Zdrava ishrana je ključna za zdravlje srca, ali činjenica je da svi volimo da posegnemo za popularnim grickalicama. Doktorka Elizabet Klodas, kardiolog, otkriva da nikada ne jede čips. Prema njenim rečima, čips ima visok sadržaj aditiva, malo vlakana i drugih korisnih nutrijenata.

"Ako tokom godine pojedemo samo jednu kesu čipsa dnevno, mogli bismo da unesemo tri do četiri šoljice soli u telo i udebljamo se oko sedam kilograma. Previše natrijuma može da povisi vaš krvni pritisak, a značajan porast telesne težine može nepovoljno da utiče na vaš holesterol i šećer u krvi", pojasnila je dr Klodas za CNBC i otkrila za čim poseže kad želi nešto da gricka.

Ovo su bolje zamene za čips:

Humus sa povrćem: Ovo je obilan međuobrok, bogat vlaknima, zdravim mastima i proteinima

Humus
foto: Profimedia

Sirovi orasi: Izbegavajte slane varijante i dobićete sve nutritivne prednosti oraha, a telo nećete opteretiti natrijumom

Voće: Dve male banane ili tri pomorandže kalorijski su ekvivalentne maloj kesi čipsa. Ipak, voćem unosite i vitamine, antioksidanse i vlakna.

"Često posežemo za čipsom, ne zato što smo gladni, već zato što nam je dosadno ili jednostavno žudimo za njim. Ipak, čips aktivno sabotira naš trud da poboljšamo zdravlje srca. Umesto toga, potražite opcije koje sadrže vlakna, omega-3 masne kiseline i antioksidanse koji pomažu u snižavanju holesterola", poručila je dr Klodas.

Bonus video:

02:44

Branimir Nestorović

(Espreso/Mondo/T.V./PrenosiM.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.